Teknoloji

Hafıza Kartı Türleri Nelerdir?

Günümüzde yaygın şekilde kullanılan 6 adet hafıza kartı türü bulunur. Bu kartların her biri farklı özelliklere sahip olarak üretilir. Hafıza kartlarının öne çıkan en önemli özelliklerinden birisi de veri yazma ve okuma hızlarıdır. Gelin farklı hafıza kartı türleri nelermiş bakalım.

Hafıza Kartı Türleri Nelerdir?
Hafıza Kartı Türleri Nelerdir?

SD hafıza kartı

SD hafıza kartı, depolama kapasiteleri 128 MB ile 2 GB arasında değişen hafıza kartlarıdır. Varsayılan dosya sistemi ise FAT16’dır. SD hafıza kartları, SD, SDHC ve SDXC türü hafıza kartlarını destekleyen her türlü cihazda kullanılabilir. SD hafıza kartlarının microSD modeli ise günümüzde akıllı telefonlarda ve tablet bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılır.

SDHC hafıza kartı

SDHC (Secure Digital High Capacity) standart SD hafıza kartlarıyla aynı boyutlardadır. Bir SD kart türü olan SDHC, yüksek kaliteli görüntü işleme ve kayıt alma işlemleri için kullanılır. Bir SD kartın depolama kapasitesi 4 GB’ı geçtiğinde bu kart artık SDHC olarak adlandırılır.

SDHC hafıza kartlarının depolama kapasitesi 4 GB ile 32 GB arasında değişir. SDHC hafıza kartlarının kullanım amacı daha spesifik olduğundan, genel olarak depolama alanında tercih edilen SD hafıza kartı çeşitlerine göre daha az cihaz desteğine sahiptirler. SDHC hafıza kartı satın almadan önce kullanılacak olan cihazın SDHC tipi kart destekleyip desteklemediğine bakılmalıdır.

SDXC hafıza kartı

SDXC (Secure Digital eXtended Capacity), SDHC tipi hafıza kartlarının bir üst özelliklerini barındıran hafıza kartı çeşididir. Bu hafıza kartının depolama kapasitesi 64 GB’tan 2 TB’a kadar çıkabilir. Veri okuma ve yazma hızları diğer türlere nazaran daha gelişmiştir. Veri işleme, kayıt alma ya da kayıt görüntüleme gibi işlem gücü gerektiren görevler bu kart tipi sayesinde hızlıca yapılabilir. Yeni nesil fotoğraf makineleri, kameralar ve video kameralarında sıklıkla kullanılırlar.

SDXC hafıza kartı türünün standart dosya sistemi exFAT’dır. Hitap ettiği kullanıcı kitlesinin ve cihaz yapılarının üst model olması nedeniyle, SD tipi hafıza kartı ve SDHC tipi hafıza kartlarının kullanıldığı cihazlarda kullanılamazlar. Kart okuyucu gibi ekstra komponentlerle SDHC hafıza kartının kullanılabildiği cihazlara SDXC tipi hafıza kartı takılabilir ancak verilerin yazılıp okunabilmesi için cihazın işletim sisteminin mutlaka exFAT formatını desteklemesi gerekir. Bu da sadece SDXC tipi hafıza kartı kullanımını destekleyen yani 2010 sonrası üretilmiş cihazlarda mevcuttur.

MicroSD hafıza kartı
MicroSD hafıza kartı

MicroSD hafıza kartı

MicroSD hafıza kartları, diğer hafıza kartı türlerine nazaran boyut olarak çok daha küçük olan kartlardır. Küçük boyutları sayesinde cep telefonları, tablet gibi ince yapılı cihazların yanı sıra aksiyon kamerası ve drone gibi depolama bölümüne büyük boyutların ayrılmadığı cihazlarda da  yaygın olarak kullanılırlar. Günümüzde 256 GB’a kadar çıkabilen, küçük boyutuna rağmen oldukça yeterli depolama kapasitesi sunan MicroSD modelleri bulunur.

MicroSDHC hafıza kartları

MicroSDHC hafıza kartları, SD kartın bir üst sürümü olan SDHC kartlarının oldukça küçük boyutlu olanlarıdır. Bu tür hafıza kartları saniyede 10 MB’a kadar veri işleyebilirler. Kullanım alanları yine cep telefonları ve tablet bilgisayarlar gibi kompakt yapılı ürünlerdir. Küçük boyutlarına rağmen bir cep telefonu için oldukça yeterli hızlara ulaşırlar.

MicroSDXC hafıza kartı

MicroSDHC tipi hafıza kartlarından bir üst özelliklere sahip olan bu tür kartlar, küçük boyutuna rağmen 2 TB’a kadar depolama alanı sunar. Diğer micro hafıza kartı türlerine nazaran daha yüksek veri işleme, okuma, yazma ve görüntüleme hızlarına sahiptir. Bu tür hafıza kartını kullanabilmek için cihazın MicroSDXC yuvasının olması gerekir.

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.