Teknoloji

Telefonla Makro Çekim Nasıl Yapılır?

Akıllı telefon kameraları, telefonu bir iletişim aracı olmaktan çıkarıp fotoğraf makinesi haline getiriyor. Belgesel fotoğrafçılık olarak da bilinen makro fotoğrafçılık akıllı telefon sayesinde popülerliğini artırıyor. Peki, telefonla makro çekim nasıl yapılır? Detaylar blog yazımızda!

Makro kelimesi, büyük uzun anlamına geliyor. Dolayısıyla makro fotoğrafçılığı küçük nesneleri büyütmek olarak ifade edebiliriz. Fotoğrafçılığın bu türü fotoğraf çekmeye yeni başlayanları heyecanlandırıyor. Özellikle orta ve üst seviyede akıllı telefon kullanıcıları, makro fotoğrafçılığa ilgi duyuyor. Doğa fotoğrafçılığı olarak da bilinen makro fotoğrafçılık detayları yakalamaya olanak tanıyor.

Akıllı telefonla makro çekim ipuçları

Son dönemlerde makro fotoğrafçılık yoğun ilgi görüyor. Sağlıktan e-ticarete birçok sektörde kullanılan makro fotoğrafçılığı hobi olarak da tercih ediliyor. Farklı bir dünyanın kapısını aralayan makro fotoğraflar akıllı telefonlar kullanarak da çekilebiliyor. Siz de birkaç küçük ipucu sayesinde telefonla makro çekim yapabilirsiniz.

Telefonla Makro Çekim Nasıl Yapılır?
Telefonla Makro Çekim Nasıl Yapılır?

Makro lens alın

Makro fotoğraf, obje veya canlının (1:1) ve üzerinde büyütme oranıyla çekildiği fotoğraflar olup bu fotoğrafları çekmek için makro lense sahip olmak gerekiyor. 18-200, 28-300 gibi modeller 0.25x veya 0.30x büyütme yaptığı halde etiketinde “macro” ibaresi taşıyabiliyor. Bu nedenle lens satın alırken makro fotoğrafçılık için yeterli büyütme oranını taşıyıp taşımadığına dikkat etmelisiniz. Doğa fotoğrafçılığında 40 ile 60mm gibi odak mesafeleri küçük canlıları ürkütebildiğinden 100mm ile 200mm arası odak uzaklığı sunan bir lens almalısınız.

Belli bir kısma odaklanın

Arama motorunda makro fotoğraf olarak sorgulama yaptığınızda böcek ve çiçek fotoğrafları karşınıza çıkıyor. Çünkü makro çekim böceklerde ve çiçeklerde başarılı sonuç veriyor. Makro fotoğrafçılıkta orman yerine ağaç, park yerine parktaki çiçek gibi nesnelere odaklanmalısınız.

Manuel modda çekim yapın

Telefonla makro çekim yaparken manuel modda çekim yapmak fotoğrafı editleme avantajı sağlıyor. RAW formatında çekilen makro fotoğraflar düzenlemeyi kolaylaştırıyor. Çekim hızının 1/125’in altında olması titremelerin yansıması anlamına geliyor. Bu nedenle RAW formatında ve 1/125 çekim hızında fotoğraf çekmelisiniz.

Seri çekim kullanın

Hareket eden nesneleri fotoğraflarken seri çekim yapmak daha başarılı sonuç veriyor. Örneğin, bebekleri veya kedi gibi haraketli hayvanları fotoğraflamak istediğinizde standart kamera ayarlarıyla seri çekim yapmalısınız.

Doğru odaklanın

Profesyonel fotoğrafçılar makro fotoğrafçılığında odak istifleme yöntemi kullanıyor. Bu yöntemde odak farklı noktalardayken seri çekim yapılıyor. Bu sayede odak tamamen fotoğraflanan nesnede kalıyor. Özellikle böcek fotoğraflamak istiyorsanız bu yöntemi kullanabilirsiniz.

Işık kullanın

Fotoğrafçılıkta doğru ışık ve doğru aydınlatma kullanmak önem taşıyor. Nesne veya canlıların renklerini daha canlı göstermek için yanınızda bir ışık kaynağı bulundurmalısınız.

Fotoğrafı düzenleyin

Fotoğrafçılıkta editleme yani düzenleme kritik önem taşıyor. Düzenleme yaparken orijinal görüntüden uzaklaşmamak, renkleri ortaya çıkarırken dengeyi korumak gerekiyor. İşte bunun için de fotoğraf düzenleme uygulamaları devreye giriyor. Adobe Lightroom gibi programlar kullanarak fotoğraflarınızı bir sanat eserine dönüştürebilirsiniz.

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.