Elektronik

Cep Telefonunda Bulunan Sensörler ve Görevleri

Bu yazıda “cep telefonlarından hangi sensörler olabilir?” sorusuna cevap vereceğiz. Öncelikli olarak sensör nedir sorusuna kısaca cevap verelim.

Sensör Nedir?

Sensör, yakın çevredeki değişiklikleri algılayan ve yöneten ve bu verileri işletim sistemine veya işlemciye gönderen bir cihazdır.

Yapıldıkları verileri algılar ve toplarlar. Ortam ışığı gibi, sensör de ışığı algılamak için yapılmıştır, bu nedenle ışığı algılama konusunda uzmandır.

Akıllı telefonun sahip olduğu üç ana sensör kategorisi vardır.

  • Hareket sensörleri
  • Çevre Sensörleri
  • Konum Sensörleri

Hareket Sensörleri

Bu sensörler, üç eksenle birlikte hızlanma kuvvetleri ve dönme kuvvetleri gibi eksen tabanlı hareket algılamayı ölçer. Bu kategori ivmeölçer, yerçekimi sensörleri ve jiroskop sensörlerini içerir.

Çevre Sensörleri

Bu sensörler hava basıncı, sıcaklık, ışık ve nem gibi çevresel parametreleri ölçer. Bu kategori barometreleri, fotometreleri ve termometreleri içerir.

Konum Sensörleri

Bu sensörler, bir cihazın fiziksel konumunu ölçer. Cihazınız ister Manzara modunda, ister Portre modunda veya hangi yönde. Bu kategori oryantasyon sensörlerini ve manyetometreleri içerir.

Bakınız: Nasıl oluyor da yıldızların sıcaklığı ölçülebiliyor?

Akıllı telefonunuzun sahip olduğu standart sensörleri görelim.

  • İvmeölçer
  • Ortam Işığı Sensörü
  • Ortam Sıcaklığı Sensörü
  • Hava Nem Sensörü
  • Barometre Sensörü
  • Parmak izi sensörü
  • Jiroskop Sensörü
  • Zararlı Radyasyon Sensörü
  • manyetometre
  • NFC Sensörü
  • Yakınlık sensörü
  • Adımsayar Sensörü

İvmeölçer sensörü

İvmeölçer, eksen tabanlı hareket algılamayı algılar. Akıllı telefonların yönelimindeki değişiklikleri x, y ve z eksenine göre algılar.

Günümüzde birçok kamera uygulaması, Portre Modu veya Panorama modu gibi belirli yönlere dayalı özellikler sunar, ayrıca fotoğrafları portre modunda gördüğünüzde farklı görünür ve telefonu yatay modda tutarsanız farklı görünür, ayrıca bazı amiral gemisi telefonlar sessizliğe geçiş sağlar özellik. Yani tüm bu özellikler bu İvmeölçer sensörüne dayanmaktadır.

Ortam Işığı Sensörü

Ortam ışığı sensörü, çevrenizdeki ışığı algılar. Bu sensör sayesinde ekranınızın otomatik parlaklığı çalışıyor. Bu sensör etrafınızdaki ışığı algılar ve bu verileri işletim sistemine geri gönderir ve ardından bu verilere göre işletim sistemi parlaklığı ayarlar.

Ortam Sıcaklığı Sensörü

Sıcaklık sensörü, çevrenizdeki sıcaklığı algılamak için kullanılır. Bu, tüm telefonlar için standart bir sensör değildir. Yalnızca Galaxy S4 veya Galaxy S5 gibi bazı özel amiral gemisi telefonlarda bu tür sensörler bulunur.

Hava Nem Sensörü

Hava nem sensörü, ortamınızdaki nemi algılamak için kullanılır. Bu sensör, bazı gelişmiş fitness uygulamalarında yardımcı olur.

Barometre Sensörü

Atmosfer basıncını ölçmek için kullanılan barometre. Ayrıca deniz seviyesinden olan mesafeyi de algılayabilir. Temelde iki görevi yerine getirebilir. İlk olarak, telefonunuzda barometre varsa, barometre GPS’in konumunuzu doğru bir şekilde algılamasına yardımcı olur. ikincisi ise telefonunuz gün boyunca attığınız adımları takip etmek gibi birçok fitness aktivitenizi tespit etmenize yardımcı olabilir.

Parmak izi sensörü

Bugün herkesin güvenlik için birincil tercihi bir Parmak İzi sensörüdür. Parmak izlerinizi ilk kez kaydettiğinizde, bu sensör temel olarak parmak izinizin bir haritasını oluşturur. Sonra bir dahaki sefere parmağınızı sensöre koyduğunuzda, sadece bir kez kayıtlı ile eşleşir. Eşleşirse, telefonunuzun kilidi açılır. Temel olarak parmak izi sensörü bu şekilde çalışır. Günümüzün hemen hemen tüm telefonlarında görebilirsiniz.

Jiroskop Sensörü

Jiroskop veya Gyro sensörü, ivmeölçerin gelişmiş bir versiyonudur. İvmeölçer eksen tabanlı hareket algılamayı algılarken, Jiroskop ivmeölçer ile çalışır ve yönelimdeki her derecedeki değişikliği algılar. Son derece değerli hareket algılama sağlar.

360 derecelik çekimler veya Panorama çekimler yaptığınızda, bu, yön değişikliklerini algılayan ve fotoğrafları her derecede yakalayan sensördür. Yarış oyunları oynadığınızda, hareketlerinizi algılayan sensör budur.

Zararlı Radyasyon Sensörü

Bu gerçekten nadir bir sensör. Hangi özellikle bazı kişiler için tasarlanmıştır. Bu sensör, yakın çevredeki zararlı radyasyonu tespit etmek için kullanılır. Yine bu standart bir sensör değildir. İhtiyacı olan özel kişiler için özel olarak tasarlanmıştır.

Manyetometre Sensörü

Manyetometre, telefonunuzda bir pusula gibi çalışır. Manyetik alanları ölçer ve size kuzeyin nerede olduğunu söyleyebilir.

Apple Haritalar veya Google Haritalar kullandığınızda, kuzeyin nerede olduğunu söyleyen manyetometredir. Metal varlığını tespit etmek için bir manyetometre kullanan bazı metal dedektörü uygulamaları vardır.

NFC Sensörü

Nakitsiz ödemenin geniş çapta benimsenmesiyle NFC, akıllı telefonlarda en hızlı büyüyen teknolojilerden biridir. NFC sensörü veya Yakın Alan İletişim Sensörü, iki elektronik cihazı birbirine 4 cm yaklaştırarak iletişim kurabildiği bir teknolojidir. Ödeme detayları gibi şifreli verileri hızlıca birbirlerine gönderebilirler. Bugün birçok akıllı telefon yerleşik NFC desteğine sahiptir. Telefonunuzda NFC desteği varsa, diğer NFC özellikli cihazlarla dokunarak ödeme yapabilirsiniz. Başka bir şeye gerek yok. Ödemeler hiç bu kadar kolay olmamıştı.

Yakınlık sensörü

Yakınlık sensörü bir nesnenin varlığını algılar. Cep telefonunda sensör ile nesne arasındaki mesafeyi algılar (genellikle kulağınız veya eliniz). Aramalar sırasında ekranınız otomatik olarak kapanır. Bu işlem yakınlık sensörü aracılığıyla yapılır.

Adımsayar Sensörü

Adımsayar’ın İvmeölçer’in gelişmiş bir versiyonu olduğunu söyleyebilirsiniz. Çoğunlukla adımlarınızı izlemek için kullanılır. Telefonunuzda adımsayar varsa, adımlarınızı doğru bir şekilde algılayabilir. Elbette bu çalışma İvmeölçer ile de yapılabilir ancak adım sayardan gelen sonuçlar çok daha doğru olacaktır. Çünkü bu görev için özel olarak tasarlanmıştır. Yine bu sadece bazı amiral gemisi telefonlarda geliyor.

Arkadaşlar, bu sensörler bazı cep telefonlarında standart olarak bulunurken bazılarında ise özeldir. Sizlerin de bildiği sensörler varsa aşağıdaki yorum bölümüne yazarak bu yazıya katkı sağlayabilirsiniz.

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.