Bu yazıda bilgisayarınızda PHP ile ilk programı nasıl oluşturacağınızı detaylı bir şekilde göreceksiniz.
PHP ile uygulama geliştirmek için bilgisayara bazı yazılımların kurulması gerekir. Bu yazılımlar şunlardır.
• PHP
• Web Sunucu
• Veri tabanı Sunucu
Yukarıdaki yazılımlar ayrı ayrı kurulabileceği gibi hepsi bir arada paket olarak da kurulabilir. Bu paketler XAMPP, WampServer vb. yazılımlardır.
XAMPP, PHP ile uygulama geliştirirken uygulamayı yayınlamadan önce yerel bilgisayarda test etmek için kullanılan web sunucusu yazılımıdır. Yerel bilgisayara Apache, MySQL ve PHP kurulumlarını tek seferde yaparak tek bir program üzerinden yönetilmesini sağlar.
XAMPP web sunucunun kurulum işlemlerini aşağıdaki adımları takip ederek gerçekleştiriniz.
1.Adım: Tarayıcınızın adres satırına http://www.apachefriends.org yazarak açılan sayfada işletim sisteminize uygun indirme işlemini gerçekleştiriniz.
2.Adım: İndirilen kurulum dosyasını çalıştırınız. Daha sonra karşınıza gelen ekranda Next butonuna tıklayınız.
3.Adım: Alttaki görselde gösterilen kurmak istediğiniz bileşenleri seçiniz. Bu bileşenlerden PHP ve Apache zorunludur, diğerleri ise seçime bağlı olarak kaldırılabilir. PHP ile web uygulamaları geliştirmek için PHP, Apache, MySQL ve phpMyAdmin seçilmelidir. Bir sonraki adıma geçmek için Next butonuna tıklayınız.

4.Adım: Kurulumun yapılacağı alanın seçileceği ekran gelmektedir. İstenirse farklı alana kurulum yapılabilir. Kurulumun yapılacağı alanı belirledikten sonra Next butonuna tıklayınız.

5. Adım: Dil seçiminin yapılacağı pencerede İngilizce ve Almanca seçeneklerinden birini seçerek Next butonuna tıklayınız. Daha sonraki pencerelerde Next butonuna tıklayarak kurulumu tamamlayınız.
6.Adım: Kurulum tamamlandığında Görsel 1.12’de XAMPP Control Panel uygulamasını açınız.

7.Adım: XAMPP kontrol panelinden Apache web sunucusunu başlatmak için Start butonuna tıklayınız.
8.Adım: Apache web sunucusu çalıştırılması sırasında güvenlik duvarı uyarısına izin vererek tarayıcınızın adres satırına http://localhost veya http://localhost:8080 yazarak XAMPP sayfasının açıldığını gözlemleyiniz. PHP uygulamaları geliştirirken not defteri gibi programlarda kodlama yapılabilir fakat daha gelişmiş editörler kullanmak uygulama geliştirme sürecini daha da kısaltacaktır. PHP uygulamaları geliştirmek için ücretli veya ücretsiz birçok editör mevcuttur. Bunlardan biri de Visual Studio Code editörüdür. Bir PHP kodu sunucuda çalıştırılır. Çalıştırma sonucunda elde edilen düz HTML kodları tarayıcıya gönderilir. PHP kodları belgenin herhangi bir yerine yazılabilir. Bir PHP kodu aşağıdaki etiketler arasına yazılmalıdır.
1 2 3 4 5 | <?php // PHP kodları buraya yazılır. ?> |
PHP dosyalarının ön tanımlı uzantısı “.php”dir. Bir PHP dosyası normalde HTML etiketleri ve PHP kodlarından oluşur.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | <!DOCTYPE html> <html> <body> <h1>Hoş Geldiniz</h1> <?php echo “Merhaba Dünya”; ?> </body> </html> |
PHP kodlarının yerel bilgisayarda çalıştırılması işlemini aşağıdaki adımları takip ederek gerçekleştiriniz.
- Adım: XAMPP sunucusu ile çalışıyorsanız XAMPP’ın kurulu olduğu klasör içindeki htdocs klasörüne, direkt Apache sunucusu ile çalışıyorsanız Apache sunucusunun kurulu olduğu klasör içindeki htdocs klasörüne WebSitem isminde klasör oluşturunuz.
- Adım: WebSitem klasörünü Visual Studio Code uygulamasında açarak içine index.php adında dosya oluşturunuz.
- Adım: Oluşturulan index.php dosyasına aşağıdaki kodlamaları yaparak dosyayı kaydediniz.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 | <html> <head> <title>PHP Denemesi</title> </head> <body> <?php echo ‘<p>Merhaba Dunya</p>’; ?> </body> </html> |
- Adım: Web sunucusu çalışıyorken tarayıcınızın adres satırına http://localhost/websitem veya http://localhost:8080/websitem yazarak oluşturulan sayfayı gözlemleyiniz.
Add Comment