Her ne kadar Apple Music, ücretli abone sayısıyla ABD’de ilk sırada olduğunu açıklamış olsa da Spotify’ın dijital müzikte dünya lideri olduğuna bir şüphe yok. 2008’de ilk kez kullanılmaya başlandığından beri Spotify, çok platformlu bir hizmet haline geldi. Bu da kullanıcı kitlesini çığ gibi büyüttü.
Spotify’da belirli bir sanatçı, albüm, şarkı veya çalma listesini keşfetmek, Kaş’ta tatil yapmak kadar zevkli. Spotify’a ödediğiniz abonelik ücretinin karşılığını sonuna kadar almak istiyorsanız bu yazımızda paylaştığımız önerilere kulak vermenizi tavsiye ediyoruz.
Daha çarpıcı şarkılar, albümler ve çalma listeleri keşfedin
Bu kısım oldukça basit. Spotify mobil uygulamasını açtığınızda, altta üç sekme göreceksiniz: Ana Sayfa, Arama ve Kitaplığın. Ara’ya dokunmak, sanatçıları, şarkıları veya podcast başlıklarını aramanıza olanak tanır. İlk sorgunuza girdiğinizde bu kategorilerden hangisini aradığınızı belirtebilirsiniz, ancak Spotify sizin için birçok sıralama yapar. Örneğin, Gittigidiyor Blog teknoloji yazarı Erdal Kaplanseren’in, hem albümün adı hem de albümdeki bir şarkı olan “İstanbul” yazarsanız, önce albüm açılır.
Özellikle bir şey aramıyorsanız, belirli bir arama terimi girmenize gerek yoktur. Sadece Ara’ya dokunun ve en iyi dört türünüzü temsil eden çeşitli farklı kategoriler ve alt kategoriler arasından seçim yapın. Tümüne Gözat’a giderseniz, ruh hali (Tüm Ruh Halleri), fırsat (Antrenman), hatta TV şovu ve film müzikleri (Bohemian Rhapsody) tarafından belirlenen çalma listelerini bulabilirsiniz. Özenle oluşturduğunuz veya kaydettiğiniz çalma listelerini arıyorsanız, Arama’dan çıkıp sağ alttaki Kitaplığınız sekmesine gideceksiniz.
Kitaplığın’ı aktif olarak kullanın
Kitaplığınız Spotify’a kaydettiğiniz her şey anlamına geliyor. Çalma listeleriniz, izlediğiniz akışlı radyo istasyonları, indirdiğiniz şarkılar ve kaydettiğiniz öğeleri oluşturan sanatçılar ve albümler… Aynı zamanda, son zamanlarda çaldığınız şarkılara ulaşmak için de bu alandan ilerlersiniz.
Ancak kaydettiğiniz öğeler ile indirilen öğeler arasında çok önemli bir ayrım var. Kaydedildi, onu Kitaplığınızda görünmesi için ayırdığınız ve böylece daha sonra bulmayı kolaylaştırdığınız anlamına gelir. Ancak bu, şarkılarınızın indirildiği ve çevrimdışı olarak çalınabileceği anlamına gelmez. Çevrimdışıyken de dinleyebilmek için şarkı, albüm ve listelerin yanında bulunan daire içinde aşağı ok ikonuna tıklamalısınız.
Oynatma listelerinden daha fazla faydalanın
Spotify kullanmanın açık ara en çekici kısmı çalma listeleri. Yüzlerce türe veya ruh haline özel çalma listeleri Spotify tarafından sürekli olarak tazeleniyor. Hem insan eliyle hem de algoritma çabasıyla oluşturulmuş olan bu listelerin müzik endüstrisi üzerindeki etkileri bugün çok tartışılıyor. Popüler bir Spotify çalma listesine dahil edilmenin, bir sanatçının kariyerini doğrudan etkilendiği biliniyor.
Kendi çalma listenizi oluşturmanız için yapmanız gerekenler çok basit: Mobil uygulamada Kitaplığınıza, ardından Çalma Listelerine gidin ve ardından dev yeşil Çalma Listesi Oluştur sekmesine dokunun. Başlıklı ve oluşturulmuş bir çalma listeniz olduğunda, herhangi bir şarkıya veya albüme dokunabilir, sağdaki üç noktayı arayabilir ve bu içeriği hızlı bir şekilde mevcut bir çalma listesine ekleyebilirsiniz. Bu deneyim bilgisayarda daha da kolay. Yeni Oynatma Listesi düğmesi, masaüstü uygulamasının sol alt tarafında bulunuyor. Benzer şekilde, önceden var olan bir oynatma listesini favorilerinize eklemek de son derece basit: Bir oynatma listesi bulun, Takip Et’e basın ve ardından Kitaplığınızdaki Oynatma Listeleri aracılığıyla erişilebilir olduğunu görün.
Ayrıca, arkadaşlarınızla birlikte şarkı ekleyebileceğiniz ortak çalma listeleri de oluşturabilirsiniz. Arkadaşlarınızı katılmaya davet etmek istediğiniz oynatma listesinde, önce seçeneklere gidin (o üç noktaya dokunun) ve “Ortak çalma listesi” ibaresini seçin. Ardından, seçenekler menüsünü ikinci kez açın, Paylaş’a dokunun ve çalma listesini istediğiniz kişiyle paylaşın.
Çevrimdışı da zengin dinleme seçenekleri
Spotify, devasa kitaplığındaki herhangi bir şarkıyı telefonunuza indirmenizi müthiş kolaylaştırıyor. Bu şekilde, veri veya Wi-Fi bağlantısı olmadan da müzik dinleyebilirsiniz. Bir çalma listesine gidin, çalma listesinin hemen üstündeki İndir seçeneğini bulun ve bu kadar! Çevrimdışı dinleme için kullanılabilen herhangi bir çalma listesinin yanında yeşil bir aşağı ok simgesi gördüğünüzde indirmek için dokunun.
Sabit bir Wi-Fi bağlantısına bağlı olmadığınızda çalma listelerini indirme seçeneğini istiyorsanız, bu aylık hücresel verilerinizin bir kısmını tüketecek olsa bile, Ayarlar’a ve ardından Müzik Kalitesi’ne gidin ve İndir’e gidin. Hücresel Kullanarak İndirmeyi seçin. İndirme, Spotify’daki hemen hemen her şey için çalışır; yalnızca çalma listeleri değil, albümler, podcast’ler ve tek tek şarkılar da dahil.
Akış kalitesini artırın veya düşürün
Müzik kalitesi de önemli bir alt konu. Akış kalitesiyle ilgili ayarlar Ses Kalitesi’nin altında bulunuyor. Wi-Fi ve hücresel bağlantıya göre çalma ve indirme kalitesini değiştirebilirsiniz.
Ses akışlarınızın bit hızını da Ayarlar’da, Çalma sekmesinin altında yer alıyor. Ses kalitesi seçenekleri saniyede 24 kilobit ile 320 kbps arasında değişmektedir. Spotify’ın ses kalitesinden memnun değilseniz, kulağa hoş gelene kadar bu ayarı yükseltin.
Ses kalitesi sizin için o kadar önemli değilse ve hücresel veri kullanımıyla ilgili endişeleriniz nedeniyle yüksek bit hızında akış şart olmayacaksa, bunun yerine Ayarlar’da Veri Tasarrufu adlı seçeneğini işaretleyebilirsiniz.
Sevgilinizden ayrıldığınızı diğer insanlar nasıl anlıyor?
Spotify’ın sosyal ayarlarına hiç girmediyseniz, Spotify’ın müzik dinleme alışkanlıklarınızı varsayılan olarak herkese açık hale getirdiğini öğrenmek sizi dehşete düşürebilir. Ayrıca, hizmet bir Özel Oturum seçeneği sunarken, altı saat boyunca hareketsiz kaldıktan sonra varsayılan olarak genel dinlemeye geri döner. Yani sizi takip eden insanlar, neler dinlediğinizi canlı olarak görebiliyor.
Ne yazık ki, belirli etkinlikleri gizli tutmak için bazı seçenekler olsa da, insanların profilinizi görüntülemesini engellemek için herhangi bir seçenek yok. Bu, popüler teknoloji hizmetleriyle ilgili her konuşmada gizlilik endişelerinin ön planda olduğu ve insanların platformunda kelimenin tam anlamıyla taciz edildiği bir zamanda Spotify açısından ciddi bir başarısızlık.
Yine de, bunun etrafında dolaşmanın bazı yolları var. İlk ve kesinlikle en az kullanıcı dostu yaklaşım, uygulamayı her açtığınızda Özel Oturum’u açmak. İkincisi, “gizli” çalma listeleri oluşturmak ve yalnızca bunları dinlemek.
Bırakın işi sizin yerinize Spotify yapsın
Çok aktif bir Spotify kullanıcısıysanız, Spotify’ın sizin için özel olarak bir araya getirdiği çalma listelerinden yararlanmak isteyeceksiniz. Kendi çalma listelerinizi oluşturmaya zamanınız yoksa veya üşeniyorsanız, çalma listeleri çok iyi bir seçenek olacaktır. Kitaplığınızın içindeki en üstteki giriş, Haftalık bir çalma listesi, Spotify’ın radarınızda olması gerektiğini düşündüğü bir dizi yeni yayın ve davranışlarınızdan büyük ölçüde etkilenen bir dizi günlük karışım içeren “Adın Soyadın için derlendi” adlı bir bölüm. Ayrıca takvim yılı boyunca dinlediğiniz en iyi şarkıları öne çıkaran yıllık çalma listeleri de geçmişe yolculuk yapmanızı sağlayacaktır.
Yine de, algoritmik olarak oluşturulmuş bu Spotify çalma listeleri, konfor alanınızdan biraz uzaklaşmak ve müzik kültürünüzü genişletmek için harika bir yol.
Bir müzik servisine abonelik ücreti ödemenin en değerli karşılığı da bu değil mi? Sadece kendi müzik evreninizde dönüp durmak değil, aynı zamanda kendinize göre yeni müzikler keşfetmek için Spotify’ı kurcalamaktan vazgeçmeyin.
Add Comment