SIM kartı, Subscriber Identity Module ya da Türkçe “Abone Kimlik Modülü”, cihazların şebekeye bağlanabilme, arama yapıp alabilme ve SMS gönderebilmesine yarayan karttır. SIM kart sayesinde cihaz, şebekeye ulaşır ve şebeke üzerinde oturum açabilir. SIM kartı olmayan bir cihaz, arama yapamaz, alamaz ve SMS gönderemez.
SIM kart cihaza ilk takıldığında PIN kodu sorulur ve bu kod dört hanelidir. PIN kodunun yanlış girilmesi sonucunda ise sekiz haneli PUK kodu sorulur. Bunun da yanlış girilmesi durumunda SIM kart onaylanamaz ve kullanılamaz.
SIM kartı içerisinde kullanıcıya ait bazı bilgiler bulunur. Bu bilgiler sayesinde kullanıcı şebeke üzerinde oturum açıp arama alıp gönderebilir. Bu bilgiler şu şekildedir:
- Telefon numarası
- Kayıtlı kişilerin telefon numarası (belirli bir kapasiteye kadar)
- Tarife
- LAI
- Yazılı mesajlar
- PIN kodu
- Servis Menüsü
SIM Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde bazı özelliklerine göre birkaç çeşide ayrılan SIM kartları mevcuttur. Eğer SIM çeşitleri nelerdir diye merak ediyorsanız birinci tüyoyu verelim. SIM kartı çeşitlerinin en büyük farkı boyutlarıdır. Akıllı telefonların giderek incelmesiyle beraber üreticiler daha az yer kaplayan SIM kartı yuvaları üretmiştir.
Yaygın olarak kullanılan SIM kartları, oldukça küçük ve ince boyutlara sahiptir. Öyle ki, telefon içerisinde çok az yer kaplaması amacıyla, ‘e-SIM’ adı verilen, tamamen tek bir çipten oluşan bir kart formundaki elektronik SIM kartlarının da kullanımına başlanmıştır.
Standart SIM
SIM çeşitleri nelerdir sorusunun ilk yanıtı olan standart SIM kart çeşidi, en büyük boyuttaki SIM kartıdır. Neredeyse bir kredi kartı büyüklüğünde olan bu kart, 1991’de üretilen ve günümüzde artık kullanımı olmayan bir çeşittir. Sadece boyut değil, türevlerine göre pek çok özellik bakımından da eksik olan bir karttır.
Mini SIM
Boyut olarak Standart SIM’den daha küçük olsalar da yine de nispeten büyük olarak kabul edilen kartlardır. Şu anda piyasada yer alan eski nesil telefonlarda kullanılırlar. Boyutları 25 mm x 15 mm’dir.
Mikro SIM
Günümüzde en yaygın olarak kullanılan SIM kartı çeşididir. Mini SIM ile çip boyutları aynı olmasına rağmen sadece çerçeve olarak daha az plastik kullanılarak üretilirler. Mini SIM’ler, uygun boyutlarda kesilerek Mikro SIM’e dönüştürülebilirler.
Günümüzde Android işletim sistemi kullanan neredeyse bütün cihazlar Mikro SIM kullanır. Cep telefonlarının küçülmesi ve daha ince tasarımlara sahip olması sebebiyle yaygın olarak kullanılır. Boyutu 25 mm x 15 mm x 0.76 mm şeklindedir.
Nano SIM
Henüz 2012’de kullanılmaya başlayan Nano SIM, günümüzde kullanılan en küçük boyuttaki SIM kartıdır. Çok sayıda büyük teknoloji şirketi tarafından yaygın olarak kullanılır. Bu SIM kartında, diğer türlere nazaran mikroçip bölümünün etrafında plastik çerçeve bulunmaz. Sadece mikroçip bölümünün kullanılması sayesinde son derece küçüktür. Etrafında herhangi bir koruma çerçevesi olmaması nedeniyle korumasız olarak nitelendirilse de akıllı telefonların SIM kartı yuvası da bu boyutlara uygun olduğundan herhangi bir risk söz konusu değildir. Boyutları 12.3 mm x 8.9 mm şeklindedir. Günümüzdeki akıllı cep telefonlarının bu kadar ince ve hafif olmasının en önemli sebeplerinden biridir.
e-SIM
e-SIM yani Elektronik SIM, ‘gömülü SIM’ olarak da bilinen en küçük SIM kartıdır. Bu kartlar, cep telefonu üretilirken içerisine gömülü olarak yerleştirilir ve standart SIM kartlarının sahip olduğu her özelliğe sahiptir.
e-SIM kullanımı beraberinde bazı avantajlar da getirmiştir. Örneğin, kullanıcı her telefon değiştirildiğine SIM kartının da çıkarılıp takılması gerekmez. Üstelik SIM kartı telefona gömülü olduğundan, PIN ya da PUK kodu gibi güvenlik önlemlerine gerek kalmaz. 2010’da kullanılmaya başlanan e-SIM kartının boyutları da 6 mm x 5 mm şeklindedir.
Add Comment