Teknoloji

Podcast Yayıncılığı İçin Gereken Ekipmanlar

İçerik tüketim alışkanlıklarının farklılık kazandığı günümüzde blog, vlog ve YouTube’dan sonra popüler kültürün yeni trendi podcast yayıncılığı Türkiye’de hızlı bir şekilde yayılıyor. Sesli bloglama şeklinde ifade edebileceğimiz podcast yayıncılığı, iyi bir dinlenme oranı için kaliteli ekipmanlara sahip olmayı gerektiriyor. İşte, podcast yayıncılığı için gereken ekipmanlar:

Ses kaydının olmazsa olmazı: Mikrofon

Podcast yayıncılığı, ses kaydı ile ilerleyen bir süreci ifade ediyor. Dolayısıyla telefon veya bilgisayarın dahili mikrofonunu kullanmak yeterli olmayabiliyor. Sesin net, cızırtısız ve güçlü şekilde kaydedilebilmesi için iyi bir mikrofon kullanmak gerekiyor. Bu noktada dijital ve analog ayrımı önem taşıyor. USB bağlantısına sahip dijital mikrofonlar kullanım kolaylığıyla ön plana çıkıyor. Analog modeller, kayıt için çeşitli ara birimlere ihtiyaç duymakla birlikte yayını kulaklıkla dinlerken yaşanan gecikmeleri önlüyor.

Kayıt zamanı: Ses kartı veya mikser

XLR girişine sahip analog bir model kullanırken bilgisayara bağlantının yapılabilmesi için ses kartı veya mikserlerden faydalanmak gerekiyor. Mikser kullanılacaksa modelin dijital ses kartına sahip olması veya tamamen analog olması fark yaratıyor. Ses kartları başarılı sonuç almaya olanak tanıyor.

Alternatif bir yol: Ses kayıt cihazları

Podcast kaydı için yeni nesil, küçük boyutlu, taşınabilir ses kayıt cihazları daha kullanılıyor. 4GB ila 16 GB arası kayıt depolama imkânı sunan ve SD kart ile hafızası artırılabilen ses kayıt cihazları, 10 saat, 15 saat, 24 saat ve 90 saat gibi sürelerle kesintisiz ses kaydı yapabiliyor. XLR girişine de izin veren ses kayıt cihazları, video kamara ile kullanılabiliyor. USB girişleri sayesinde bilgisayara aktarım yapmaya da olanak tanıyor.

Podcast Yayıncılığı İçin Gereken Ekipmanlar
Podcast Yayıncılığı İçin Gereken Ekipmanlar

Sorunları tespit etmenin yolu: Kulaklık

Yayının ne oranda kaliteli olduğunun ve ses sorunları olup olmadığını anlamak kulaklık ile mümkün olabiliyor. Elbette bu noktada kulaklığın geniş frekans aralığına sahip, konforlu ve mümkünse gürültü azaltma teknolojisi kullanılmış bir kulaklık olması gerekiyor.

Kaliteyi artıran detay: Mikrofon kolu

İkiden fazla eksene sahip olan ve gövdesi hareket edebilen mikrofon kolu,  yayın yaparken mikrofon için en elverişli konumu sağlayabiliyor. Mikrofon kolu sayesinde darbelere karşı ses kalitesinin bozulması engellenebiliyor.

Dış sesleri kaldırmanın yolu: Akustik sünger

Dış sesler yayının kalitesini olumsuz etkiliyor. Yankıyı ya da içeriye sızan dış sesleri en aza indirebilmek için farklı boylarda satılan akustik süngerler kullanılıyor. Ses yalıtımını ücretsiz hale getirmek için sert ve parlak yüzeyli olmayan, sesi emen yüzeye sahip eşyalardan yararlanmak da mümkün oluyor.

Podcast yayıncılığı için elbette SSD depolama birimi bakımından yüksek performans gösteren bir bilgisayar ve cızırtıları temizlemeye, arka plan müziği eklemeye olanak tanıyan ses düzenleme yazılımının da olması gerekiyor. Spotify, SoundCloud, iTunes ve YouTube podast yayınlarına ev sahipliği yapıyor. Podcast yayıncılığında motivasyona odaklanmak ve ekipmanlara tüm olumlu ve olumsuz yönleriyle hakim olmak önem taşıyor. 

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.