Bu kavram gündelik yaşantının yanı sıra iş hayatında da önemli değişikliklere imza atmaktadır. Nesnelerin interneti ya da bir diğer adıyla IoT (Internet of Things) kavramı, Kevin Ashton tarafından 1999’da ortaya atılmıştır. Ashton’ın bir firma için hazırladığı sunumda bahsettiği bu kavram, çok sayıda uygulamayla birlikte günlük hayatın vazgeçilmezlerinden bir tanesine dönüşmektedir. Nesnelerin interneti kullanım alanları her geçen gün genişlemektedir.
Nesnelerin İnterneti (IoT) nedir?
Günlük hayatta kullanılan nesnelerin, internet bağlantısı aracılığı ile veri alma ve gönderme kabiliyetine sahip olması nesnelerin interneti olarak adlandırılır. Bu nesneler insan müdahalesine ihtiyaç duymadan kendi aralarında veri alışverişi yapabilir ve daha sonra alınan veriler ışığında uygulamalar otomatik bir şekilde çalışmasını sürdürebilir. Yaşam standartlarını daha kolay ve pratik bir boyuta taşıması için geliştirilen nesne ve sistemler, günlük hayatın neredeyse her alanında aktif bir şekilde kullanılmaktadır.
Nesnelerin interneti bileşenleri internete bağlanan cihazlardan daha fazlasını kapsamaktadır. IoT uygulamaları ile birlikte bireylerle kurulan iletişim, durum hakkında bilgi verilmesi, güncelleme yapılması ve etkileşimi de içerir. Teknolojik gelişmelerin ışığında fiziksel cihazlar dijital ortamın bir parçası haline dönüşerek farklı amaçlara hizmet etme kapasitesi elde eder. Bu noktada nesnelerin çeşitli kabiliyetlere sahip olmaları birçok alanda dijital dönüşümü de destekler. Eğitim, sanayi, tarım ve daha birçok alanda kullanılan IoT uygulamaları sayesinde daha pratik ve etkili çözümler elde edilebilmektedir. Nesnelerin internetinin kullanımı müşteri ilişkileri, akıllı ev sistemleri, bankacılık gibi çeşitli alanlarda yüksek verim elde edilmesine katkı sağlar.
IoT’nin faydaları nelerdir?
Nesnelerin interneti, çeşitli alanlardaki kurum ve kişilerin yaklaşımlarını farklılaştırarak daha pratik ve verimli sonuçlar elde etmeye yardımcı olur. IoT uygulamalarının yenilikçi ve akıllı tasarımları pek çok faydayı beraberinde getirir. Söz konusu kavramla birlikte gelen akıllı yapı sayesinde endüstriyel alanlarda hata riskini minimize etmek mümkündür. Nesnelerin interneti uygulama örnekleri sistemlerin gerçek zamanlı veri üretimi gerçekleştirmesine, bakım işlemlerinin çok daha kolay bir şekilde tamamlanmasına katkıda bulunur.
IoT uygulamalarının faydalarından bir diğeri de müşteri memnuniyetini artırmasıdır. Nesnelerin interneti avantajları arasında veri analizleri yapılabilmesi ve uygulamalarda müşteri odaklı hareket edilmesi de yer alır. Bu husus müşteri memnuniyeti açısından oldukça önemlidir. Nesnelerin interneti, kurumlara müşterilerin yanı sıra yönetim konusunda da fayda sağlar. Yeni nesil uygulamalar sayesinde varlık ve tesis yönetimi konusunda olası sorunlar hızlı bir şekilde tespit edilebilir ve buna bağlı olarak çözüme kısa yoldan ulaşılabilir. Bu noktada teslimat sürecinde ürünlerin konumu ve durumu yakından takip edilebilmektedir. Aynı zamanda tesisler hakkında güncel veriler elde edilmesi de tesis koşullarının optimum seviyeye yaklaşmasına yardımcı olur.
Nesnelerin interneti örnekleri nelerdir?
IoT uygulamaları, gündelik yaşamın pek çok alanında kullanılır. Nesnelerin interneti örneklerinden bir tanesi araç takip adaptörüdür. Navigasyon işleminden çok daha fazlasını gerçekleştiren bu adaptör, kişisel aracınızın kilometresi, yakıt verimliliği, kullanım süreniz, masraflarınız gibi konularda sizlere güncel veriler sunar. Navigasyon cihazlarıyla bağlantı da kurabilen araç takip adaptörleri, sürüş yeteneğinizi geliştirmeniz için puanlama sistemi özelliğine de sahiptir.
IoT uygulama örneklerinden bir diğeri de ev ve iş yerlerinde kullanılan akıllı termostatlardır. Akıllı ev uygulamalarının vazgeçilmezlerinden bir tanesi olan yeni nesil termostatlar, internet bağlantısı sayesinde günlük rutinleri kaydederek ortam sıcaklığını otomatik olarak ayarlayabilir. Aynı zamanda akıllı termostatlar evde olmadığınız, uyuduğunuz, üşüdüğünüz veya sıcakladığınız durumlarda ortam koşullarını buna bağlı olarak ayarlama kapasitesine sahiptir. Ayrıca evde olmadığınız anlarda da termostatı kontrol edebilir ve yüksek enerji verimliliği elde edebilirsiniz.
Nesnelerin interneti güvenlik sistemlerinde de sıklıkla tercih edilir. Sensörlü ev güvenlik sistemleri ile birlikte ses, video, hareket, gece görüşü, alarm gibi çeşitli sensörleri tek bir cihaz üzerinden kontrol etmek mümkündür. Yenilikçi güvenlik sistemlerini cep telefonu ile kontrol edebilir ve siz evde değilken bile evinizdekilerle irtibat halinde olabilirsiniz.
[…] İlginizi Çekebilir: Nesnelerin İnterneti Nedir? […]