Klimanızın vadettiği sağlıklı ortamı sağlayabilmesi için filtre temizliğinin yanı sıra klima temizleyici sprey ile fan pervanelerini ve elektronik kartı temizlemeniz; ayrıca saf suyla dış ünite ve kumandanın temizliğini yapmanız gerekiyor. Klima bakımı daha az enerji tüketimi, daha uzun süre daha iyi hava kalitesi sağlıyor.
Klima filtre temizliği konusundaki detaylara geçmeden önce merak edilen klima filtresi ne işe yarar konusuna açıklık getirelim. Klima filtreleri ortamdaki tozu, ağır ve kötü kokuları içine çekiyor. Negatif iyon teknolojisi barındıran klima modelleri, ortama kirli hava girmesini engelliyor. Anti mikrobik filtreye sahip klimalar, mikropları yok ediyor. Aktif karbon filtresi, zararlı kimyasal gazları etkisiz hale getiriyor ve kötü kokuları yok ediyor.
Klima filtresi temizlenmezse ne olur?
Klima filtre temizliği, tavan tipi klima modellerinde yılda bir defa yeterli oluyor. Duvar tipi klima ve multi split klima modellerinde filtre temizliğini 15 – 30 günde bir yapmak gerekiyor. Aksi halde serpantin ile drenaj tavasında oluşan kirlilik bakteri oluşumuna yol açıyor. Bakteriler kötü koku oluşturuyor. Bu durum solunum yolu enfeksiyonları, zatürre gibi rahatsızlıkları tetikliyor. Üstelik enerji sarfiyatı ve arıza oluşma riski artıyor.
Klimanın iç ünite filtresinde çok fazla toz birikmesi nedeniyle hava emişinin gerçekleşmemesi oda sıcaklığında soruna neden oluyor. Isıtma ve soğutmanın olması gereken düzeyde olmaması faturanın kabarık gelmesi anlamına geliyor. A sınıfı teknolojiye sahip klima modelleri hava temizleme modu sayesinde dışarıdan gelen toz ve kiri ortadan kaldırıyor.
Klima filtresi nasıl temizlenir?
Klima filtre temizliği yapılışı, klima markası ve modeli doğrultusunda değişkenlik gösteriyor. Bununla birlikte temizlik belli başlı adımlardan oluşuyor. Klima filtresini temizlerken saf su ve klima temizliği için üretilmiş spreyleri kullanmanız gerekiyor.
Duvar tipi klimalarda filtre temizliği için şu adımları uygulayın:
- Filtreyi üniteden tırnaklarını kaldırarak çıkarın ve filtredeki tozu gidermek için sert olmayan bir fırça (kullanılmayan bir diş fırçası da olabilir) veya elektrikli süpürge kullanın.
- Filtreyi yaklaşık 30 dakika sabunlu suda bırakıp durulayın.
- Filtreyi duruladıktan sonra ev ortamında kurutun, doğrudan güneş ışığı altında bırakmayın.
Salon tipi klimalarda filtre temizliği için şu adımları uygulayın:
- Hava emiş panelinin üst kısmını tutup yavaşça öne doğru çekerek çıkarın.
- Elektrikli süpürge veya su ile tozu giderin ve gölgeli bir alanda tamamen kurumasını sağlayın.
- Hava filtresini itip sabitleyin.
Kaset tipi iç ünitelerde filtre temizliği için şu adımları uygulayın:
- Hava emiş bölümünde bulunan ızgarayı açın.
- Ön ızgarayı 45 derecelik açıyla tutup yukarı kaldırın ve ileri doğru çekin.
- Hava filtresini hafifçe iterken yukarı kaldırın ve filtreyi ileri doğru çekin.
- Tozun çok fazla olması durumunda durulama işlemini musluğun altında yapın.
- Hava filtresini iyi havalandırılmış bir yerde kurutup yeniden takın ve filtre sıfırla düğmesine basın.
Klimanın filtresi iç ünitenin tavan bölümünde de olsa ön panelinde de olsa klimanın elektrik bağlantısını kesin. Klima filtresini temizledikten sonra iyi havalandırılmış bir yerde kurutmaya özen gösterin ve kuruduğuna emin olduktan sonra takın. Saç kurutma makinesi kullanmayın. Klima filtresinde hasat varsa filtre değişimi için teknik servis ile görüşün. Sağlık sorunları yaşamamak için klimayı filtresiz çalıştırmayın.
Add Comment