Başlangıçta yalnızca sesli arama ve SMS ile mesajlaşma özelliği bulunan cep telefonları, gelişen teknolojiyle birlikte pek çok özellik kazandı. Öyle ki; cep telefonu satın alırken kamera kurulumunun yapay zekâ destekli olmasına, ekranın çoklu ekran gibi özelliklere sahip olmasına, çok sayıda mobil uygulama ve multimedya içeriklerini saklamaya yetecek depolama kapasitesine sahip olmasına ve hızlı şarj desteği, soğutma sistemi gibi ekstra özelliklere dikkat ediyoruz. Telefonların fotoğraf ve ekran özelliklerindeki gelişmelerle birlikte gelecekte telefonlar hangi özelliklere sahip olacak, 50 yıl sonra telefon nasıl olacak gibi sorular gündeme geliyor.
Performans bakımından gelecekteki telefonlar nasıl olacak?
Cep telefonlarındaki değişim, yazılım ve mobil uygulama alanındaki gelişmelerle başladı. Symbain OS, Blackberry OS ve Windows Mobile yazılımları önceleri liderlik koltuğundaydı. Günümüzde ise işletim sistemi söz konusu olduğunda akla yalnızca Android ve iOS geliyor. Hatta kullanıcılar iOS mu Android mi sorusuna yanıt arıyor. iOS ve Android’in uygulama geliştiricilere sağladığı kolaylıklarla kaliteli oyunlar ve iletişimi güçlendiren sosyal medya uygulamaları artıyor.
Mobil işlemci alanında önemli gelişmeler yaşanıyor. Samsung Exynos 9820, Snapdragon 855 Plus, MediaTek Dimesity 1000, Samsung Exynos 990, Kirin 990 Apple A12 Bionic, Snapdragon 865 ve Apple A13 Bionic gibi işlemciler hız ve akıcılık konusunda cep telefonlarını bambaşka seviyeye taşıyor. Performansı artıran mobil işlemciler, gelecekte daha çok karşımıza çıkacak ve telefonlar bilgisayarlar kadar güçlü olacak.
Wİ-Fİ 6 yaygınlaşacak
Gelecekteki telefonlar nasıl olacak sorusunun yanıtını bağlantı seçenekleri bakımından ele aldığımızda Wİ-Fİ 6 karşımıza çıkıyor. Wi-Fi standardının en yeni nesli olan Wi-Fi 6, günümüzde de bazı cihazlarda karşımıza çıkıyor. 4 kat daha fazla veri aktarım hızı sunabilen Wi-Fi 6 teknolojisi, yakın gelecekte yaygınlaşacak ve tüm cihazlar için standart hale gelecek.
5G’den sonra 6G gelecek
Birçok ülke 5G teknolojisini kullanıyor. Hatta Çin, 6G’e yönelik adımlar attı. Bu da gelecekte iletişim nasıl olacak sorusu için ipucu veriyor. Daha yüksek internet hızıyla birlikte mobil cihaz kullanma deneyimi de iyileşecek. Nokia, Apple ve Samsung gibi teknoloji devleri, 6G teknolojisine de yoğun ilgi gösteriyor.
Plastik SİM katlar kalkacak
Yeni nesil cep telefonları eSIM desteğiyle birlikte geliyor. eSİM teknolojisi sayesinde yeni bir hat almak için GSM operatörünün bayisine gitmek ve birkaç gün beklemek gerekmiyor. Bu teknolojiyi destekleyen cep telefonları yaygınlaşacak.
OLED ve E-link teknolojisi birleşecek
Gelecekteki telefonlar nasıl olacak sorusunun yanıtını ekran teknolojisi bakımından ele aldığımızda E-link teknolojisi öne çıkıyor. OLED ekranlı telefonlar, daha iyi görüş açısı ve daha iyi aydınlatma sunuyor. Enerji tüketimi bakımından da avantaj sağlıyor. E-kitap okuyucu cihazlarda karşımıza çıkan E-link teknolojisi, yani E-mürekkep ekran, özellikle de parlak güneş ışığında okunabilirlik bakımından avantaj sağlıyor. Dünyanın ilk renkli mürekkep ekrana sahip telefonu HiSense A5’in geliştirilmesi iki ekran teknolojisini mümkün kılan bir teknoloji için neden olmasın dedirtiyor.
Katlanabilir telefonlar yaygınlaşacak
Gelecekteki telefonlar nasıl olacak sorusunun yanıtlarından biri de katlanabilir telefonlar. Esasında katlanabilir telefonlar 2019 yılında hayatımıza girdi. İki yıldır, katlanabilir telefon ne işe yarar gibi konular araştırılıyor. Bu telefonların kimi markalar tarafından dikey katlanır şekilde, kimi markalar tarafından yatay katlanır şekilde tasarlandığını görüyoruz. Gelecekte katlanabilir telefonun tasarımı konusunda daha net bir yol izlenecek ve katlanır telefonlar her segmentte karşımıza çıkacak.
Telefon giriş ve çıkışları olmayacak
Akıllı telefonlardaki giriş yerleri cihazı su sızıntılarına karşı dayanıksız ve tozlanmaya eğilimli hale getiriyor. Telefonlarda 3,5 mm kulaklık girişi olmaması olumsuz bir özellik olarak görülüyor. Bununla birlikte Apple, 3,5 mm kulaklık girişini kaldırmasının üzerine Bluetooth kulaklıklarda fiyat performans ürünleri çoğaldı. Yakın gelecekte telefon giriş ve çıkışları olmayacak.
Telefonlar tek şarjla 5 gün kullanılabilecek
Cep telefonlarında batarya konusunda önemli gelişmeler yaşanıyor. Bununla birlikte daha fazla enerji ihtiyacı artıyor. Doğaya daha az zarar veren ve en az 5 gün kullanım ömrü sunan batarya konusunda çalışmalar devam ediyor. Gelecekte kablosuz şarj teknolojileri geliştirilecek.
Holografik telefonlar gelecek
Hologram teknolojisi, 2030 yılında telefonlar nasıl olacak sorusuna yanıt oluyor. Hatta ilk hologram akıllı telefon HoloFlex, geçeğin telefon teknolojisine ışık tutuyor. HoloFlex, ek donanım gerekmeden 3 boyutlu görüntü sağlıyor. Bu teknoloji gelecekteki telefonlarda bir standart olarak karşımıza çıkacak.
İddialı kamera özellikleri gelecek
Akıllı telefonlar, gelişmiş kamera özellikleri sayesinde adeta fotoğraf ve video makinesi işlevi görüyor. Hatta mobil fotoğrafçılık akım haline gelirken kamera sektörünün büyümesinin durduğu gündeme geldi. Akıllı telefon üreticileri kamera sayısını rekabet unsuru haline getirdi. Gelecekte kamera sayısı artmasa da kamera özelliklerinde gelişmeler yaşanacak.
Gelecekteki telefonlar nasıl olacak sorusunu sizler için yanıtladık. En yakın gelecekteki teknoloji olan 5G teknolojisini destekleyen telefonlar hakkında bilgi edinmek için 5G Uyumlu Telefonlar Hangileri yazımızı da okumanızı öneririz.
Add Comment