Hızla büyüyen oyun sektörü beraberinde özel tasarlanmış gamer odaları kavramını da beraberinde getiriyor. Game odası denince akla gelen temel şeyler var ancak gamer odasında olması gerekenler hem oyuncunun ihtiyaçlarına göre hem de oyun oynama sıklığına göre değişiklik gösterebiliyor. Bir gamer odası nasıl yapılır konusunu ele almadan önce işe hayalinizdeki game odasını canlandırarak ve evde bunun için nasıl bir alan yaratabileceğinize bakarak başlayabilirsiniz.
Oyun alanını yatak odasının bir bölümde konumlamak yetersiz kaldığında ve daha geniş bir alana geçilmek istendiğinde genellikle daha az kullanılan bir odayı değerlendirme yoluna gideriz. Ancak eğer bahçeli bir evde yaşıyorsanız bahçede yaratacağınız yeni bir alanı, depo olarak kullanılan bir alanı ve hatta evinizin balkonunu bile harika bir game odasına dönüştürebilirsiniz.
Gamer odası nasıl olmalı?
Gamer oyun odası çoğunlukla ışığın az gireceği bir şekilde planlanmaktadır. Black out olarak geçen, ışığın içeri girmesini engelleyici perdelerden kullanmak oyun sırasında konsantrasyonu arttıran yöntemlerden biri. Odanın tamamen ışık almasını engellemek için özel üretilmiş perdelerden faydalanabilirsiniz. Odanın büyüklüğüne göre hareket alanını genişletecek bir masa, rahat bir oyun koltuğu ve elbette cihazlar. Arka arkaya sıralandığında temel birkaç eşyaya ihtiyaç var gibi görülse de, oyuncu odası için gerekenler bunlarla sınırlı değil. Eşsiz bir oyun keyfi yaşamak istiyorsanız gereken detayları birlikte inceleyelim.
Gamer odasının olmazsa olmazı elektrik ve internet bağlantıları
Kendinize ait bir game odasında olması gerekenler listesinin başında kesintisiz bir internet bağlantısı ve doğru planlama ile döşenmiş elektrik kabloları. Game odasını döşemeden önce oda içinde sorunsuz bir elektrik bağlantısı olduğundan emin olun. Oda içindeki yerleşimi planlarken elektrik kablosu çekilmesi gereken yerlerin saptanması, oyun masasının, oyun konsolunun, aydınlatmaların ve bilgisayarın elektriğe kolay bağlanabilmesi gerekmektedir. Dışarıda duran kabloların uzun dönemde engel teşkil edeceğini düşünmek ve kablo geçişlerini gizli şekilde yapabilmek oldukça kritik bir detay.
Gamer odası dekorasyonu için seçilecek eşyalar arasında aydınlatmalar önemli bir rol oynar. Gerektiğinde fazla ve az olmak üzere iki farklı aydınlatmaya ihtiyaç duyabileceğinizi, kısılabilen ışıklardan tercih etmenin oyun odalarında harika atmosferler yarattığını akılda tutmakta fayda var. Gamer odasında elektrik geçişlerini gizlerken oyun masası üzerinde gerektiğinde kullanılabilecek bir fişlerin bulunması da işinizi kolaylaştıracaktır.
Gamer odasında hangi eşyalar olmalı?
Gamer odası denince akla gelenlerin başında masa ve oyun koltuğu yer alıyor. Oyun odasına oyun masası seçerken oda içinde oyun dışındaki zamanlarda nasıl bir hareket alanına ihtiyacınız olacağınızı planlayarak başlayabilirsiniz. Odanının iki duvarını kaplayan bir oyun masası kullanmak oda içinde kendinize farklı alanlar yaratmanız ve bu odayı zaman zaman dinlenmek için de kullanmanızı sağlayabilir.
Oyun masası seçerken eninin genişliği masa üstünde ekran, klavye, oyun konsolu gibi game odasında olması gerekenler listesinin baş rol oyuncularını rahat bir şekilde konumlamanızı sağlayacağı gibi oyun sırasında hareket alanınızı da ferahlatacaktır. Oyun oynarken yemek yemeyi ve bir şeyler içmeyi seviyorsanız, masa seçiminde bu detayları de göz önünde bulundurmanızı öneririz. Oyun masasının yüksekliğini boyunuza uygun olarak seçmek ve oyun koltuğu seçimini de masanın yüksekliğine göre yapmak oldukça kritik.
Uzun saatler geçirilen gamer odası eşyaları seçilirken birincil öncelik konfor olmalıdır. Neyseki gamer odası aksesuarları ve eşyaları sektörü bu konuda oldukça farklı seçenekler sunuyor. Bunların başında da şüphesiz oyuncu koltukları geliyor. Seçeneklerin çok fazla olması beraberinde hangi oyuncu koltuğu alınmalı sorusunu da beraberinde getiriyor. Gamer koltuğu seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri bel desteği. Uzun saatler üzerinde zaman geçirilen gamer koltuğunda bel desteğinin olması, boyunun ayarlanabilir olması, sırt bölgesinin farklı açılarda sabit kalabiliyor olması ve kol desteklerinin yeterli olması gerekiyor. Ancak oyuncu koltuğu alırken dikkat edilmesi gereken bir başka nokta ise kaplaması.
Çoğunlukla silinebilir deriden üretilen game koltuklarının terletmemesi, çabuk deforme olmayacak kalın bir malzemeden üretilmesi ve hava alabilir özelliğe sahip olmasına dikkat edebilirsiniz. Eğer game odasında standart bir sandalye kullanabileceğinizi düşünüyorsanız bu ihtimali elemenizi ve game odasında olması gerekenler listesinde baş sırada game koltuğunu tutmanızı öneririz.
Gamer odasında nasıl bir ekran kullanılmalı?
Oyun dünyasının diğer bir baş rol oyuncusu da oyun ekranları. Eğer bir gamer odası yapma niyetindeyseniz oyunların eşsiz deneyimlere dönüşmesini sağlayan bir gaming monitor edinmenizde fayda var. Gaming Monitor seçerken yüksek çözünürlüklü olmasına, 24 inç altında olmamasına, ekran yenileme hızının 144 Hz’den düşük olmamasına ve tepkime süresi 1 ms olmasına dikkat edebilirsiniz. Bunlar standart bir oyun monitöründe olması gereken özelliklerdir, daha üst modelleriden tercih edebilir ve oyun deneyiminizi arttırabilirsiniz.
Oyun odasında ihtiyacınız olacak monitör adedini seçerken oynadığınız oyun türlerini ve oyun odasında zaman zaman dijital dünyaya ait farklı işler yapıp yapmayacağınızı göz önünde bulundurarak karar verebilirsiniz. Örneğin geniş bir game masasına sahipseniz masanın bir bölümünü freelance çalışma alanı olarak planlayabilir, diğer bölümünde ise game konsolunuzu koyarak oyun alanı yaratabilirsiniz.
Gamer odasında aydınlatma nasıl olmalı?
Gamer odalarını tasarlarken dikkat edilmesi gerekenlerin başında aydınlatma geliyor. Çoğunlukla loş hatta karanlık bir ortamın tercih edildiği oyuncu odası nasıl yapılır sorusunun ilk cevaplarından biri oyunun içindeymiş gibi bir deneyimi sağlayacak esaslı bir aydınlatma sistemiyle olabilir. Yerden aydınlatma yapmak istiyorsanız bunu oda içinde bulunduracağınız gamer oda takımları ve eşyalarını nasıl konumlayacağınızı planlarken düşünmeyi akılda tutmakta fayda var.
Gerektiğinde daha fazla ışık kullanabilmek için tavan aydınlatması koyabilir veya ayaklı ışıklandırmalardan faydalanabilirsiniz. Masanın arkasından veya altından geçecek aydınlatma sistemleri game odalarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Led ışıklar, gizli döşenmiş aydınlatmalar ve farklı renklere dönüşebilen ışıklar game odalarında keyifli deneyimleri beraberinde getiren game odası detayları arasında yer alıyor.
Gamer odasında ses sistemi nasıl olmalı?
Oyun dünyasının en etkileyici detayları arasında sesleri ve efektleri saymamak imkansız. Oynanan oyunu gerçekçi kılan ve oyuna çok daha rahat konsantre olunmasını sağlayan şeylerin başında şüphesiz sesler geliyor. Hee ne kadar kulaklıkla oynamayı seviyor olsanız da, artık kendinize ait bir oyun odanız varsa iyi bir ses sistemi kurmanın zamanı da gelmiş demektir.
Eğer yüksek sesle oyun oynamayı seviyorsanız, gamer odasında olması gerekenler listenizde duvarlara ses yalıtımı yapılması maddesini üst sıralarda tutabilirsiniz. Ses izolasyonu yapılmış bir game odasında 2.1, 5.1, 7.1 veya 9.1 surround ses kanallı bir hoparlör sistemi seçebilirsiniz. Surround ses sistemlerinin, stereo ses sistemlerinden çok daha yüksek ses kalitesi sunacağını, oyun sırasında sürükleyici bir etki sunacağını unutmamak gerekiyor.
Add Comment