SQL’de veritabanı, verileri tek bir yerde depolayabildiğimiz ve bu verileri gereksinimlere göre ekleme, güncelleme, silme vb. işlemler için kullanabileceğimiz bir yer anlamına gelir. SQL veritabanında, kullanıcılara sınırlı erişim izinleri vererek verilerin güvenliğini sağlayabilir ve veritabanını çevrimiçi işlemler için kullanabiliriz.
SQL Server veritabanı, birden çok tablo, prosedür, fonksiyon vb.’nin birleşimidir ve SQL veritabanını kullanarak, uygulamalarımızın gereksinimlerine göre her yerden verilere erişebiliriz.
SQL’de, CREATE DATABASE deyimini kullanarak veya doğrudan SQL Server Management Studio’dan veritabanları oluşturabiliriz.
SQL Create Database Statement
“CREATE DATABASE” deyimini kullanarak SQL’de bir veritabanı oluşturabiliriz.Sql Server’ da bir veritabanı oluşturmanın söz dizimi aşağıdaki gibi olacaktır.
CREATE DATABASE DBNAME
Burada “DBNAME”, veritabanının adı anlamına gelmektedir.
SQL Create Database Sözdizimi Örneği
Sql sunucusunda yeni bir “Sqldersleri” veritabanı oluşturmak için SQL ifadesi aşağıdadır.
CREATE DATABASE Sqldersleri
Yukarıdaki ifadeyi çalıştırdığımızda sunucumuzda ‘Sqldersleri‘ adında yeni bir veritabanı oluşturacaktır.
Sorguyu yazmak için SQL Server Management Studio’ da New Query tu-ıklayıp ardından sorguyu yazıp Execute butonuna basılmalıdır.
Aşağıda gösterildiği gibi SQL Server Management Studio’ da Veritabanları bölümünün altında yeni oluşturulmuş bir veritabanı (“Sqldersleri”) bulabiliriz.
SQL Server Management Studio ile Veritabanı Oluşturma
Yeni bir veritabanı oluşturmak için, aşağıda gösterildiği gibi SQL Server Management Studio’da Database üzerinde sağ tıklayarak New Database seçin
“New Database”e her tıkladığımızda, aşağıda gösterildiği gibi bir New Database diyalog penceresi açılacaktır. Şimdi bir veritabanı adı, sahibi (isteğe bağlı), veritabanı dosyamızı saklamak için veritabanı yolu (veritabanı yolu sütununu sağa kaydırarak görmek için) girmemiz ve aşağıda gösterildiği gibi yeni bir veritabanı oluşturmak için Tamam’ı tıklamamız gerekiyor.
Tamam düğmesini tıkladığımızda, sql sunucusunda yeni bir ‘SqlDersleri‘ veritabanı oluşturacaktır. Yeni oluşturulan veritabanını kontrol etmek için veritabanı bölümünüzü yenileyin (Refresh) ve aşağıda gösterildiği gibi olacağını kontrol edin.
Add Comment