Bu yazıya muhtemelen programlama öğrenmek istiyorum ve programlama öğrenmeye nereden başlamalıyım yada Programlama Dili Nasıl Öğrenilir sorusu sorarak gelmişsinizdir. Bu yazıda sıfırdan programlama öğrenmek, programlama dili seçerken nelere dikkat etmek ve kod yazmaya nereden başlamak gibi soruların cevaplarını bulacaksınız.
Programlama eğitimi çok eğlenceli ve analitik düşünme yeteneğini geçiştirmesi açısından çok faydalıdır. Yaratıcı olmanızı sağlar ve aynı zamanda sizin için çok çeşitli yeni kariyer olanakları sunar. Nasıl programlanacağını öğrenmek istiyorsanız, öncelikle program nedir, bir programlama dili neyi ifade eder öncelikle bunları öğrenelim.
Bilgisayar Programı Nedir?
Bilgisayar programı, bir bilgisayarın bir problemi çözmek için anlayabileceği veya istenen sonucu verebileceği kodlanmış talimatlar kümesidir. İki temel bilgisayar programı vardır.
- Bir bilgisayarın kendi operasyonlarında kullandığı en temel talimatları sağlayan bir işletim sistemi
- İşletim sistemi üzerinde çalışan ve kelime işleme gibi belirli bir işi yapan bir uygulama programı
Bilgisayar Programlama Nedir?
Programlama, bir algoritmayı bir programlama diline kodlama işlemidir, böylece bir bilgisayar tarafından çalıştırılabilir. Birçok programlama dili ve birçok farklı bilgisayar türü mevcut olsa da, önemli ilk adım, çözümün olması gerektiğidir. Bir algoritma olmadan program olamaz.
Bu bilgiler öğrendikten sonra şimdi bilgisayar programlamaya nereden başlamak gerektiğinine bakalım.
Bilgisayar Programlama Dili Öğrenmeye Nasıl Başlanır?
1- Programlama Dili Seçimi
Bir programlama dili seçin. Bilgisayar programlama, esas olarak bilgisayarın izlediği yazılı yönergelerdir (binary (ikili) kodlama olarak da bilinir). Bu talimatlar birkaç farklı “dilde” yazılabilir ya da talimatları ve metni düzenlemenin farklı yolları olabilir. Farklı diller, farklı program türleri oluşturmak için kullanılmaya eğilimlidir, ancak, yapmak istediğiniz şeyle alakalı olduğunu düşündüğünüz bir dil seçin. Bir dilin ihtiyaçlarınıza uygun olmadığına karar verirseniz, her zaman yeni bir dile geçebilirsiniz.
Bu kavramı bir dizi örnekle açıklayalım. Aşağıdaki paragraflar size hangi dili seçmeniz gerektiği ile ilgili detaylı fikirler verecektir.
PHP gibi bir programlama dili ile web uygulamaları geliştirirken, masaüstü programlama için bu dili kullanmak imkansızdır. Eğer masaüstü uygulaması geliştirecekseniz buna uygun C#, Java gibi başka bir dili öğrenmeniz gerekir. İhtiyacınız olan platforma uygun bir dil öğrenmek burada en önemli anahtardır.
C, C ++, C # ve ilgili dilleri düşünün. Bu diller ağırlıklı olarak oyun gibi bağımsız bilgisayar uygulamaları oluşturmak için kullanılır. C ve C ++, yeni başlayanlar için öğrenmek için zor dillerdir, ancak imkansız değildir. Onları öğrenmek, sadece programlama yapmakla kalmayıp (programlama dillerinin çoğunun bazı kavramları ya da C ve C ++ ‘dan aldığı) derinlemesine anlaşılmasını sağlayacak, aynı zamanda bir bilgisayarın nasıl çalıştığını da anlayacaktır. C# Dersleri
Java veya JavaScript’i düşünün. Bunlar, web eklentileri (JavaScript) veya mobil uygulamalar (Java) üzerinde çalışmak istiyorsanız öğrenmek için iyi dillerdir. Şu anda bu diller çok fazla talep görüyor, bu yüzden bilmeleri kolay. Java ve JavaScript’in isimlerdeki benzerliğe rağmen tamamen farklı diller olduğunu unutmayın. Java dersleri
Python’u dene. Python, çeşitli platformlarda yaygın olarak kullanılan çok yönlü bir dildir. Son derece güçlü olmasına rağmen, yeni başlayanların alması kolay bir dildir, bu yüzden bir deneyin derim.
PHP’yi düşün. PHP, Hypertext Processor’u temsil eder. Bu bir web programlama dili ve popülerlik nedeniyle öğrenmesi nispeten kolay (popülerlik, dil üzerinde birkaç yararlı öğretici olacak anlamına gelir). Sunucu tarafı programlama için harika bir dildir.
Kendinizi bu dillerle sınırlamayın! Değişik kullanımlara sahip tonlarca programlama dili vardır. Programcı olarak çalışmak istiyorsanız, kesinlikle birden fazla dil bilmeniz gerekecek, böylece olabildiğince fazla bilgi edinin.
En iyi tercihiniz, çalışmak istediğiniz iş türlerine bakmak ve istedikleri ortak dilleri aramaktır.
2- Dil Öğrenme
İngilizce Öğrenin. Programlama dili öğrenmek için temel koşul iyi bir yabancı dil olmasa da programlama dili eğitiminde yabancı yayınları taramak her zaman programla eğitiminde sizi öne atacaktır.
Programlama ile ilgili bir okula gitmeyi düşün. Bir programcıyı işe alan çoğu şirket, gittiğiniz üniversite veya notlarınızdan daha fazla becerilerinizi önemsese de, okuduğunuz okul derecesinin gösterilmesine yardımcı olur. Öğretmenlerinizden (ve belki de arkadaşlarınıza) uzman rehberliği alırken, kendi kendinize öğreneceğinden daha fazla bilgi alırsınız.
Online eğitim setlerini deneyin. Özellikle yabancı dilde eğitim veren uzmanların eğitimlerini izleyin. YouTUBE üzerindeki videolar sizin için harika bir başlangıç olacaktır.
Çevrimiçi eğiticileri kullanmayı öğrenin. Web siteleri ile size bireysel temelleri ve birkaç hileyi öğretecekleri bir sürü programcı var. Bunları öğrenmek için öğrenmek istediğiniz dilde eğiticilere göz atın.
Kodlamayı öğrenmek için birçok ücretsiz çevrimiçi kaynak mevcuttur. Khan Academy, kolay öğreticiler ve videolar ile bilgisayar kodlamasını öğretir.
(Alt yaş grubu için öneri) Kendi kendinize deneyin. Çocukları programlamayı öğretmek için tasarlanmış birkaç program vardır. Scratch gibi programlar çok yardımcıdır ve ne kadar gençseniz, o kadar kolay (herhangi bir dil gibi) alınacaktır.
3- Programlama Dili İçin Editör Yükleyin
Öğrendiğiniz dil için gerekli programları kurun. Öğrendiğiniz programlama dilinin kütüphaneleri ve derleyici (bazıları için yorumlayıcı) kaynaklara ihtiyaç vardır. Bunları bilgisayarınıza kurmalısınız.
Öğrneğin ptyhon progralama dili öğreniyorsanuz. https://www.python.org adresinden gerekli kütüphaneleri edinmeniz gerekir. Kütüphanelerden farklı olarak bir de Python dili için gerekli editörü indirin. Ben JetBrains’in PyCharm programını kullanıyorum.
Yada android programlama öğrenmek istiyorsunuz. Bunun için Android Studio indirip gerekli ayarlamaları yapmanız gerekir.
Swift programlama dilinde IOS üzerinde programlama geliştirenlerin indirip kurması gereken programlama araçlarından biridir.
Web programlama içinde seçtiğiniz dil PHP olduğunu düşünelim. Xampp gibi bir araç ile PHP kütüphanelerini ve sanal sunucu hizmetini edindikten sonra Brackets gibi bir editörle programlama eğitimine başlayabilirsiniz.
3- Programlamaya Başlayın
İyi bir kitapla veya programlama ile ilgili öğretici ile başlayın. Öğrenmek istediğiniz programlama dili hakkında iyi ve güncel bir kitap alın. Online kitap satan sitelerde ilgili incelemeler genellikle yardımcı kitapların yararsız olanlarından ayırt edilmenize yardımcı olur.
Kitap oku! Kitaptan programlama dilinin örneklerini inceleyin ve onları yorumlayıcınıza koyun. Örnekleri değiştirmeyi ve programın farklı şeyler yapmasını sağlamayı deneyin
Çalışan bir program oluşturmak için kendi fikirlerinizi bir araya getirmeyi deneyin. Para birimleri dönüştürmek için bir program gibi basit şeylerle başlayın ve programlama diliniz hakkında okumaya ve öğrenmeye devam ederken daha karmaşık şeylere doğru ilerleyin. Merhaba dünya yazdırmayı unutmayın.
Başka bir dil öğren. İlk dilinizde aktif olarak programlamaya başladığınızda, ikinci bir tane öğrenmek isteyebilirsiniz. Başladığınızdan çok farklı bir paradigma kullanan birini seçerseniz, ikinci programlama dilini öğrenmekten en iyi şekilde yararlanacaksınız. Örneğin, Scheme’da başladıysanız, daha sonra C veya Java’yı kullanmayı deneyebilirsiniz. Java’da başladıysanız Perl veya Python’u öğrenebilirsiniz.
Programlamaya ve yeni şeyler denemeye devam edin! İyi bir programcı olmak için, en azından değişen teknolojiye ayak uydurmanız gerekir. Bu sürekli bir öğrenme sürecidir ve her zaman yeni diller, yeni paradigmalar ve en önemlisi yeni şeyler öğrenmelisiniz! Programlama ile ilgili blogları sürekli takip edin.
[…] algoritması çıkarılan bir problemin uygun bir yazılım dili ile kodlaması işlemidir. Böylece bilgisayar tarafından çalıştırılabilir bir uygulama […]
[…] öğrenmek için iyi bir zaman. Programlama öğrenmek istiyorsunuz. İşte size dünya genelinde, günümüz ihtiyaçlarına cevap veren programlama dilleri listesini […]