Genel

Programlama Dili Nedir?

Bir programlama dili, bir bilgisayarın veya bilgi işlem aygıtının belirli görevleri yerine getirmesi için belirlenmiş olan kurallar kümesidir. Programlama dili terimi genellikle BASIC, C, C++, COBOL, Java, FORTRAN, Ada ve Pascal gibi üst düzey dilleri ifade eder.

Her programlama dilinin kendine özgü bir anahtar kelime kümesi (anladığı kelimeler) ve program talimatlarını düzenlemek için özel bir sözdizimi vardır.

Programlama dilleri gruplandırılırken genellikle alt, orta ve üst seviyeli olmak üzere 3 sınıfa ayrılır. Alt seviyeli programlama dili makine koduna daha yakınken, üst seviye programlama dili ise kullandığı katmanlarla insan diline daha yakındır.

Alt Seviye Programlama Dili

Makine koduna oldukça yakın programlama dilleridir.

Assembly Programlama Dili: Genellikle birden fazla sistemde taşınabilir olan çoğu üst düzey programlama dillerinin aksine, bilgisayar veya belirli bir bilgisayar mimarisine özgü diğer programlanabilir aygıtlar için düşük seviyeli bir programlama dilidir.

Orta Seviyeli Programlama Dili

Alt ve üst seviye arasındaki esnekliğe sahip olan programlama dilidir. Üst seviyeli programlama dilleri bu dilleri kalıtım için referans alır.

C programlama Dili: C programlama dili günümüzde hala popülerliğini kaybetmemesinin nedeni orta seviyeli bir dil olmasındandır. Microsoft Windows, GNU/Linux, Minix gibi programların yapımının büyük bir çoğunluğunda C dili kullanılmıştır.

C dili dışında da orta seviyeli programlama dilleri mevcuttur.

Üst Seviye Programlama Dili

Yüksek seviyeli programlama dilleri, insan dillerine kıyasla basitken, bilgisayarın anlayacağı, makine dilleri olarak adlandırılan dillerden daha karmaşıktır. Her farklı CPU tipinin kendine özgü makine dili vardır.

Üst düzey dillerin üstünde yatan dördüncü nesil diller (genellikle 4GL kısaltılmış) olarak adlandırılan dillerdir. 4GL’ler makine dillerinden çok uzaktır ve insan dillerine en yakın bilgisayar dillerini temsil eder.

SQL: Veritabanı sorgulama dili üst seviyeli dillere örnek olarak verilebilir. Yazım şekli insan diline benzerken Assembly dilinden çok farklıdır.

 

 

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.