PCI ve PCI Express arasındaki temel fark, PCI’nin paralel bir arabirim olması, PCI Express’in ise bir seri arabirim olmasıdır.
PCI, yeteneklerini genişletmek için bilgisayarın içindeki aygıtların bağlanmasına izin veren bir veriyoludur. Orijinal PCI standardı, 133 Mbps’lik bir veri aktarım hızı sağlar. PCI Express, PCI’nin en son sürümüdür. Geliştirilmiş bir versiyondur. Daha yüksek bir sistem veri yolu çıkışı, veri yolu cihazları için daha iyi performans ölçeklendirmesi ve ayrıntılı hata algılama ve raporlama yöntemleri sağlar.
PCI nedir?
PCI, Peripheral Component Interconnect’in kısaltmasıdır. Bir masaüstü bilgisayara dahili bileşenler eklemeye yardımcı olan bir donanım veri yoludur. Paralel bir veri yolu yapısı kullanır. Ayrıca, ek IO bağlantı noktaları sağlamak için bir ana kart üzerindeki bir PCI yuvasına bir PCI kartı takmak mümkündür.
PCI mimarisi, geleneksel PCI olarak da bilinir. Bu teknoloji, 1992 yılında Intel tarafından tanıtıldı. Daha önceki bilgisayarlarda iki ila beş PCI kartı vardı. Her kart, ana kart üzerinde açık bir yuvaya ihtiyaç duyuyordu. Ayrıca, sistem biriminin arkasında çıkarılabilir bir panel gerektiriyordu. PCI kartları eklemek, bir bilgisayarı yükseltmenin kolay bir yoluydu çünkü kullanıcıların daha iyi video kartları, daha hızlı kablolu veya kablosuz ağlar eklemelerine veya USB 2.0 gibi yeni bağlantı noktaları eklemelerine yardımcı oluyordu.
Orijinal 32bit, 33MHz PCI standardı, 133Mbps hızında veri gönderip alma yeteneğine sahipti. 64bit, 66MHz, 533 MHz’e kadar bir frekansta daha hızlı veri aktarım hızını destekleyen yükseltilmiş bir standarttır. 1998 yılında, IBM, HP ve Compaq kuruluşları PCI -X’i (PCI genişletilmiş) tanıttı. 1064MHz’e kadar veri aktarım hızı sağlar. Ayrıca, PCI ile geriye dönük uyumludur.
PCI Express nedir?
En son PCI sürümü PCI Express’tir (PCI e). Bilgisayarın ana kartındaki bir hub tarafından kontrol edilen bir seri bağlantı ağı kullanır. Bu nedenle, PCI Express kartları genel PCI kartlarından daha hızlı çalışır. PCI Express kartını kullanmak için bilgisayarda en az bir PCI Express Yuvası bulunmalıdır.
PCI Express, x1, x4, x8 ve x16 uygulamalarında mevcuttur. Bant genişliğini karşılık gelen miktarlarda arttırırlar. Daha büyük uygulamalar, daha uzun PCI Express yuvaları gerektirir. X16 en büyük yuva iken x1 en küçük yuvadır. PCI Express kart yuvalarını, kendisi için yeterince büyük olan herhangi bir yuvaya takmak mümkündür. Örneğin, x4, x8’e eklenebilir ancak x1’e eklenemez.
PCI Express’in temel avantajı, hızlı veri aktarım hızları sağlamasıdır. PCI Express kullanarak yüksek kaliteli video kartı ve Gigabit Ethernet kartları gibi yüksek hızlı cihazları bağlamak mümkündür. Bu nedenle, PCI Express, PCI’nin yerini alabilir. Ayrıca, PCI Express, PCI donanımı ve yazılımı ile geriye dönük olarak uyumludur.
PCI ve PCI Express Arasındaki Fark
PCI, bir bilgisayara donanım aygıtlarını bağlamak için yerel bir bilgisayar veri yoludur. Öte yandan, PCI Express, eski PCI ve PCI – X veri yolu standartlarının yerini alacak şekilde tasarlanmış yüksek hızlı bir seri bilgisayar genişletme veri yoludur.
Ayrıca PCI, Peripheral Component Interconnect anlamına gelirken, PCI Express ise Peripheral Component Interconnect Express anlamına gelir.
Arayüz türü
PCI ve PCI Express arasındaki temel fark, PCI’nin paralel bir arabirim, PCI Express ise bir seri arabirim olmasıdır.
Hız
Hız, PCI ve PCI Express arasındaki başka bir farktır. PCI Express, PCI’den daha hızlı bir veri hızı sağlar.
Slot Türü
PCI yuvaları standartlaştırılırken, PCI Express yuvaların amaçlandığı şerit sayısına bağlıdır.
Versiyon
PCI Express en son sürüm iken PCI eski sürümdür.
Sonuç
Kısaca, PCI Express, daha hızlı hız sağlayan daha yeni bir PCI sürümüdür. PCI ve PCI Express arasındaki temel fark, PCI’nin paralel bir arabirim olması, PCI Express’in ise bir seri arabirim olmasıdır.
Add Comment