Bu basitçe yapılır çünkü RAM’iniz Sabit Diskinizden çok daha hızlıdır.
Bilgisayarınız bir programı çalıştırdığında, CPU tüm talimatları birbiri ardına bellekten okur ve çalıştırır. CPU, yürütülürken programın tamamını depolayamaz, bu nedenle başka bir yerden okunması gerekir. CPU’nun talimatları bir sabit diskten okuması gerekseydi, çok yavaş olurdu.
Artık SSD’lerimiz olduğu için bu biraz daha az alakalı hale geliyor, ancak eski günlerde RAM (“Rastgele Erişimli Bellek”) ve HDD (“Sabit Disk Sürücüsü”) arasındaki fark, RAM’in herhangi bir noktada herhangi bir bellek adresine erişebilmesiydi. zaman, dolayısıyla “Rastgele Erişim”. HDD’nin, belirli bir adresten okumak için verilerinizin saklandığı sabit diski döndürmesi gerekir. Bir HDD için rastgele bellek adreslerine erişmek çok zordur.
Bakınız: L1 L2 L3 Önbellek Nedir? Nasıl Çalışır?
CPU bir programı çalıştırdığında, her zaman atlamak zorundadır. Ayrıca programın belleğini bir yerde saklamalı ve gerektiğinde buna mümkün olduğunca çabuk erişmelidir. Bu iki konuda HDD çok kötü, RAM çok iyi.
Peki neden HDD kullandık? çünkü RAM
- Pahalı bir yoldur
- Kapatıldığında verileri sürdürmez
- Peki ya SSD’ler? Rastgele erişimde HDD’lerden çok daha iyidirler, ancak yine de RAM’den oldukça yavaştırlar.
Ayrıca, takas dosyalarını da hesaba katmanız gerekir. Bilgisayar, gerekirse HDD veya SSD depolamanızın bir kısmını sistem belleği olarak kullanabilir. Bu, RAM’inizi tüketen verilere CPU tarafından çok sık erişilmiyorsa çok yararlı olabilir.
Add Comment