Bilişim Teknolojilerinin Temelleri

Ekran Kartı Nedir ve Nasıl Çalışır?

Bilgisayarınızın kasası içinde her biri farklı bir işlevden sorumlu birçok bileşen vardır. PC kasanızı hemen açmış olsaydınız, muhtemelen bir anakart, bir CPU, birkaç RAM ve bir depolama sürücüsü bulursunuz. Ardından, bazı bilgisayarlarda, ekranınızda görüntü oluşturmaktan sorumlu donanım parçası olan bir grafik kartı da bulacaksınız.

Grafik işlem birimi (GPU) hayati bir donanım parçasıdır. Onsuz, oyun oynayamaz, film izleyemez ve hatta bir Powerpoint sunumunda gezinemezsiniz. Peki, grafik kartı nedir ve gerçekten işe yarıyor mu?

Ekran Kartı (Grafik Kartı Olarak da Bilinir) Nedir?

Bu nedenle, birisi “grafik kartı” dediğinde GPU’ya yani grafik işlem birimine atıfta bulunur. Bilgisayarınızdaki ana kart gibi, grafik kartı da bir baskılı devre kartıdır. İzlenecek belirli bir dizi talimatla birlikte gelir ve bağımsız (gizli olarak bilinir) GPU’lar söz konusu olduğunda, fanlar, yerleşik RAM, kendi bellek denetleyicisi, BIOS ve diğer özelliklerle birlikte gelir.

Ekran Kartı Nedir ve Nasıl Çalışır?
Ekran Kartı Nedir ve Nasıl Çalışır?

Grafik kartları tüm farklı şekil ve boyutlarda olabilirken, iki ana türü vardır:

Entegre: Entegre bir GPU, doğrudan CPU veya bir SoC ile aynı muhafazaya yerleştirilmiştir. Intel CPU’ların büyük çoğunluğu entegre grafiklerle birlikte gelir, ancak AMD’nin CPU’larında biraz isabetli ve özlüdür. Entegre grafikler, bazı mütevazı oyunlar, web’de gezinme, e-posta ve potansiyel olarak video izlemek için kullanışlıdır. Ayrıca, sağduyulu bir GPU’dan daha az güce açlar.

Gizli: Gizli GPU, ana kartta bulunan bir genişletme yuvasına eklenen CPU’dan ayrı bir GPU’dur. Gizli bir GPU, entegre bir GPU’dan daha fazla güç sağlar ve üst düzey oyun, video düzenleme, 3B model oluşturma ve diğer yoğun hesaplama gerektiren görevler için kullanılabilir. Bazı modern GPU’ların çalışması için yüzlerce watt gerekir.

Modern, gizli bir GPU tipik olarak entegre bir GPU’dan daha iyi performans gösterir, ancak CPU ve GPU nesillerini dikkate almanız gerekir. Aynı çağda üretilen donanımı karşılaştırıyorsanız, sağduyulu GPU kazanacaktır. Karmaşık görevleri işlemek için daha fazla işlem gücüne ve daha fazla soğutmaya sahiptir.

Bir Grafik Kartı Hangi Bileşenlere Sahiptir?

Belirli donanım grafik kartı modelleri arasında farklılık gösterir, ancak çoğu modern, gizli GPU’lar aşağıdaki bileşenlere sahiptir:

GPU: GPU, CPU’ya benzer gerçek bir donanım bileşenidir.

Bellek: VRAM olarak da bilinen grafik kartı, işlemlere yardımcı olmak için ayrılmış bellekle birlikte gelir

Arayüz: Çoğu GPU, kartın altında bulunan PCI Express kullanır
Çıkışlar: Genellikle HDMI, DisplayPort, DVI veya VGA içeren çeşitli video çıkışları bulacaksınız

Fanlar/Isı Emici: Tüm GPU’lar, kullanım sırasında ısı birikimini dağıtmaya yardımcı olmak için fanlar ve bir ısı emici ile birlikte gelir

Güç Konektörleri: Modern GPU’lar, altı veya sekiz pimli bir güç konektörü gerektirir, hatta bazen iki veya üç

BIOS: GPU BIOS, makinenizi kapattığınızda voltaj, bellek ve daha fazlası hakkındaki verileri saklayarak ilk kurulum ve program bilgilerini tutar.

Ekran Kartı Nasıl Çalışır?

Bir grafik kartı(ekran kartı), ister fotoğraflar, videolar, oyunlar, belgeler, ister normal masaüstü ortamınız, bir dosya klasörü ve diğer herhangi bir şey olsun, görüntüleri bir ekranda oluşturmaktan öncelikle sorumludur. Bir video oyunu gibi muazzam bilgi işlem gücü gerektiren görevlerden yeni bir metin belgesi açmak gibi “basit” kabul ettiğimiz bir şeye kadar tüm bunlar bir grafik kartı kullanımını gerektirir.

Bunu biraz genişleterek, grafik kartınız bilgisayarınızdaki diğer programlar tarafından verilen talimatları ekranınızda görsel bir işleme ile eşleştirir. Ancak, modern bir grafik kartı, baktığınız her şeye, tamamlamaya çalıştığınız görevler ne olursa olsun sorunsuz kalmasını sağlamak için olağanüstü sayıda talimatı aynı anda işleyebilir, görüntüleri her saniyede onlarca, hatta yüzlerce kez çizebilir ve yeniden çizebilir.

Böylece CPU, ekranda görünmesi gerekenlerle ilgili bilgileri grafik kartına gönderir. Sırasıyla, grafik kartı bu talimatları alır ve bunları kendi işlem birimi aracılığıyla çalıştırır, ekrandaki hangi piksellerin ve nasıl değiştirilmesi gerektiğine dair yerleşik belleğini (VRAM olarak bilinir) hızla günceller. Bu bilgi daha sonra grafik kartınızdan monitörünüze (elbette bir kablo aracılığıyla) gönderilir ve burada görüntüler, çizgiler, dokular, ışıklandırma, gölgeleme ve diğer her şey değişir.

İyi yapılırsa ve grafik kartı ve diğer bilgisayar bileşenleri yeteneklerinin dışında eylemler gerçekleştirmeye zorlanmazsa, sihir gibi görünür. Yukarıdaki açıklama çok, çok temeldir. Yüzeyin altında çok daha fazla şey oluyor, ancak bu, bir grafik kartının nasıl çalıştığına dair kaba bir genel bakış.

Grafik Kartlarını Kim Üretir?

Grafik kartları söz konusu olduğunda iki büyük isim var: AMD ve Nvidia. Bu iki GPU santrali on yıllardır piyasaya hakim durumda ve CPU devi Intel, Arc Alchemist grafik kartlarıyla arenaya adım atıyor olsa da, çınlayan isimler AMD ve Nvidia. Şimdi, teknik olarak, AMD ve Nvidia grafik kartı “yapmıyor”. Bunları tasarlarlar, sonra üretim için bir çip dökümhanesine gönderirler veya tasarımlarını MSI, ASUS, Zotac, Palit ve benzeri gibi aynı şeyi yapan diğer markalara lisanslarlar.

Ancak tartışmaya girmek istemiyoruz, o yüzden AMD ve Nvidia hakkında konuşmaya devam edelim. Bugün bir web sitesi açarsanız ve yeni bir grafik kartı almaya çalışırsanız, bu ikisinden birinin tasarımıyla karşılaşacaksınız. Bu soruyu akla getiriyor, hangi GPU’yu satın aldığınız gerçekten önemli mi?

Grafik Kartı Nasıl Seçilir

Yazma sırasında, dünya hala GPU (ve diğer PC donanımı) fiyatlarının fırlamasına katkıda bulunan küresel çip sıkıntısından yeni çıkıyor. Ancak fiyatlar yavaş yavaş saygın seviyelere düşmeye başladığından (nefesini tutmayın!), makineniz için bir grafik kartı seçme konusunda nasıl davranacağınızı merak edebilirsiniz.

Dikkate alınması gereken birkaç şey var:

Fiyat: Yeni bir grafik kartının maliyeti her zaman en başta gelir. Yeni bir GPU için bütçeniz nedir? Şişirilmiş fiyatları göz ardı ederek, Nvidia RTX 3070 için hala 500 $ veya AMD RX 6800 XT için 580 $ arıyorsunuz. Bunlar, en yeni nesil orta-üst seviye GPU’lardır.

Kullanılabilirlik: Tercih ettiğiniz GPU’nun kullanılabilirliği de satın alma kararınızda bir etken olacaktır.

Özellikler: Üst düzey bir GPU’ya bir yığın para harcamanız gerekip gerekmediğini veya giriş seviyesi, daha bütçe dostu bir modelin işi yapıp yapmayacağını belirleyin. Bu şekilde ifade edin – e-postalarınızı kontrol etmeyi, sosyal medyanızı açmayı ve YouTube’u izlemeyi planlıyorsanız, muhtemelen yüksek kaliteli bir modele bin dolar harcamanız gerekmez. Ancak 1440p hatta 4K’da oyun oynamak istiyorsanız kesinlikle üst düzey bir model düşünmelisiniz.

Uyumluluk: Herhangi bir olası GPU’nun donanımınızla uyumlu olduğundan emin olun. Diğer bileşenlerle anakartınıza uyuyor mu? Yeterli güç konektörünüz var mı? Sisteminize büyük bir darboğaz getirmek üzere misiniz?

Herkesin Bir Grafik Kartına İhtiyacı Vardır

Unutmayın, grafik kartları ve GPU’lar masaüstü bilgisayarlarla sınırlı değildir. Akıllı telefonunuzda, tabletinizde, akıllı saatinizde, PS5’inizde, Xbox Series X’inizde ve görsel bir arayüz görüntüleyen diğer her şeyde bulunurlar. Teknoloji her zaman bu kadar gelişmiş değildir, ancak ekranlı her şeyin size bilgi göstermenin bir yoluna ihtiyacı vardır. Şimdi nereden geldiğini biliyorsun.

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.