Bu yazıda bilgisayar kullanıcılarının bilgisayar kullanırken dikkat etmesi gerekenler ve yaptığı hataları okuyacaksınız.
Aşağıda, yeni başlayan bilgisayar kullanıcılarının yaptığı ilk 10 hatayı ve bu hatalara düşmekten nasıl kaçınabileceğinizi listeledik.
Önemli dosyaları yedeklememek
Herkesin yapabileceği en büyük hatalardan biri önemli bilgileri yedeklememektir. Bugün bilgilerinizi yedeklemek için o kadar çok farklı yöntem var ki, artık bilgilerinizi yedeklememek için hiçbir mazeret yok. Çok geç olmadan tüm önemli bilgileri yedeklediğinizden emin olun.
Okumadan İleri veya Tamam’a tıklamak
İnternette her gün zevk aldığımız anlık tatmin sayesinde herkes daha sabırsız hale geldi. Ancak, bu sabırsızlık nedeniyle, yeni kullanıcıların okumadan ve fazladan hiçbir şeyin kontrol edilmediğinden emin olmadan Tamam veya İleri’yi tıklamaları nadir değildir. Kabul etmeden önce her istemi okuduğunuzdan emin olun, aksi takdirde yeni tarayıcı araç çubukları, yüklemeyi düşünmediğiniz bir program veya başka bir saçmalık yüklemeyi kabul ediyor olabilirsiniz.
Çalışmayı Kaydetmemek
Bir belge üzerinde çevrimdışı veya çevrimiçi çalışırken, programın çalışmanızı otomatik olarak kaydettiğinden emin olun. Bir program çalışmanızı otomatik olarak kaydetmezse, çalışmanızı her 10-15 dakikada bir kaydettiğinizden emin olmanız gerekir. Bilgisayarın gücü, İnternet bağlantısı kesilirse veya program çökerse, kaydedilmemiş olan her şey kaybolur.
Bilgisayarı yanlış kapatma
Birçok kullanıcının bilgisayarı öğrenmeden önce Akıllı Telefonlarda ve Tabletlerde öğrenmesiyle, tüm yeni kullanıcılar bir bilgisayarı kapatmak (kapatmak) için uygun yönteme aşina değildir. Bir bilgisayarla işiniz bittiğinde ve kapatmak istediğinizde, tüm çalışmaları kaydettiğinizden, açık programları kapattığınızdan ve bilgisayarı düzgün bir şekilde kapattığınızdan emin olun.
E-posta eklerini açma
Bilgisayar virüsü veya kötü amaçlı yazılım bulaşmanın yaygın bir yöntemi, e-posta eklerini açmaktır. Arkadaşlarınızdan, ailenizden ve iş arkadaşlarınızdan aldığınız e-posta ekleri de dahil olmak üzere, aldığınız tüm e-posta eklerinde son derece dikkatli ve şüpheci olun. Kötü niyetli kullanıcıların virüs göndermek için kullandıkları en yaygın taktiklerden biri, yanlış bir güven duygusu kazanmak için tanıdığınız kişilerdir.
Kimlik avı, spam veya zincir postaya düşme
E-Dolandırıcılık
Bilgisayarlar daha güvenli hale geldikçe ve kullanıcılar teknoloji konusunda daha bilinçli hale geldikçe, birçok kötü niyetli kişi, oltalama taktikleri kullanarak insanlara saldırmaya başladı. Kimlik avının nasıl çalıştığını ve kimlik hırsızlığının kurbanı olmayacağınızdan nasıl emin olabileceğinizi bildiğinizden emin olun.
Spam
Günümüzde neredeyse tüm istenmeyen postalar, virüslü bilgisayarlar veya kötü niyetli kullanıcılar tarafından dağıtılmaktadır. Bu spam mesajları yanıtlamak, sizi herhangi bir listeden çıkarmaz ve genellikle hiçbir zaman bakılmaz veya alınmaz. Bazı durumlarda, bir spam gönderen, yanıtınızı bir e-postanın çalıştığını doğrulamak ve size daha fazla spam göndermek için kullanabilir veya e-posta adresinizi spam gönderenlerle paylaşabilir. Spam alırsanız, gelen kutunuzdan silin.
Bakınız: Ücretsiz Antivirüs Programları
Zincir Mail
Ayrıca arkadaşlarınızı ve aile zincir postalarınızı asla yönlendirmemelisiniz. İnanması zor bir e-posta bulursanız, efsaneyi veya söylentiyi başka birine iletmeden önce doğru olduğundan emin olun.
Kötü yazılım indirme ve yükleme
Günümüzde bir bilgisayara virüs, kötü amaçlı yazılım ve kötü amaçlı yazılım bulaşmasının en yaygın yolu, bilgisayara kötü yazılım indirip yüklemektir. Her zaman özgür yazılıma ve size özgür yazılımı kimin sağladığına karşı dikkatli olun. Maliyetleri sübvanse etmek için birçok geliştirici, diğer paket programları veya araç çubuklarını içerir ve dikkatli olmazsanız, bunları yükleme sırasında yükleyebilirsiniz. Daha önce de belirtildiği gibi, kurulum sırasında her zaman programın ne yaptığını okuyun.
Ne yazık ki, okumak da her zaman yeterli değildir ve imleçler, yazı tipleri, duvar kağıtları, duygular ve diğer küçük indirmeler gibi ücretsiz şeyler sunan siteler diğer kötü yazılımlarla bir arada olabilir. Herhangi bir şey indirirken aşağıdaki önerileri aklınızda bulundurun.
İndirmeyi nereden yapıyorsun?
Popüler bir indirmenin geçerli kopyalarını indiren, dosyayı kötü amaçlı yazılımla değiştiren ve ardından dosyayı aynı adla yükleyen kötü niyetli kişiler vardır. Geliştiricinin web sayfasından veya saygın bir şirketten indirdiğinizden emin olun.
İndirme yöneticisini kurmayın
Birçok site, indirmek isteyebileceğiniz bir programı indirmenize izin vermeden önce bir yükleyici veya indirme yöneticisi kurmanızı önerir veya gerektirir. Bu araçlar, bilgisayarınızda daha fazla soruna neden olabilir ve hatta kötü amaçlı yazılım veya casus yazılım içerebilir. İndirme işleminize devam edebilmeniz için önce herhangi bir şeyin yüklenmesi gerektiğini iddia eden herhangi bir siteden kaçının.
İndirme sayfalarındaki reklamlardan kaçının
Para kazanmaya ve yazılımı ücretsiz olarak sağlamanın bant genişliği maliyetlerini ödemeye yardımcı olmak için, son indirme sayfasında reklamlar olabilir. İndirme sayfasında reklam gibi görünen her şeye dikkat edin. Birçok reklam veren, Şimdi İndir, İndirmeye Başla veya Devam Et gibi ifadelerle izleyicileri bir reklamı tıklamaları için kandırmaya çalışır ve bu reklam ayrı bir indirme açabilir.
Herhangi bir otomatik indirmeyi iptal edin veya reddedin
Bazı siteler, siteyi veya videoyu görebilmek için bir şeyin yüklenmesi veya güncellenmesi gerektiği izlenimini verebilir. Neyin indirildiğini bilmediğiniz sürece hiçbir siteden hiçbir şey kabul etmeyin veya yüklemeyin.
İşletim sistemini ve yazılımı güncel tutmamak
Bilgisayarların evrimi ve bilgisayarın kullandığı yazılımlar her zaman gelişmektedir. Bir program yayınlandıktan sonra hatalar ve güvenlik tehditleri diğer kullanıcılar tarafından keşfedilecektir. Bir program için en son güncellemeleri yüklemek, her şeyin sorunsuz çalışmasını sağlar ve güvenlik düzeltmeleri bulunursa bu sorunları giderir, böylece verileriniz güvende tutulur.
Aşırı gerilim koruyucu veya UPS
Masaüstü bilgisayarınızı, dizüstü bilgisayarınızı, tabletinizi veya akıllı telefonunuzu prize takarsanız, aşırı gerilim koruyucu kullanmayı düşünün. Aşırı gerilim koruyucu, elektrik hatlarınızda bir dalgalanma olursa hiçbir şeyin zarar görmemesini sağlar.
Ayrıca, bir masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız, bilgisayarınızda birUPS(kesintisiz güç kaynağı) kullanmanızı da önemle tavsiye ederiz. UPS daha pahalı olsa da bilgisayarı dalgalanmaya, kararmaya karşı korur ve güç kesilirse bilgisayarı çalışır durumda tutar.
Uyumsuz donanım veya çevre birimleri satın alma
Bilgisayarlar ,hibrit bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve tabletlerle daha fazla çeşitleniyor. Tüm bu aygıtlar bilgisayar olarak kabul edilse de, tüm donanımlar her bilgisayar türüyle uyumlu değildir. Ayrıca bu, Apple bilgisayarları ile PC karşılaştırması ve tümü farklı işletim sistemleri çalıştıran Windows veya Linux çalıştıran bilgisayarlar için geçerlidir.
Donanım satın almadan veya eski donanımı yükseltmeden önce, donanımın bilgisayarınızla ve işletim sisteminizle uyumlu olduğundan ve sistem gereksinimlerini karşıladığından emin olun.
Add Comment