C#, nesne yönelimli bir programlama dilidir. Nesneye Dayalı Programlama metodolojisinde, bir program birbirleriyle etkileşen çeşitli nesnelerden oluşur. Bir nesnenin alabileceği eylemlere metot denir. Aynı türdeki nesnelerin aynı tipte olduğu söylenir veya aynı sınıfta olduğu söylenir.
Örneğin, bir Dikdörtgen nesnesini ele alalım. Uzunluk ve genişlik gibi özelliklere sahiptir. Tasarıma bağlı olarak, bu niteliklerin değerlerini kabul etmek, alanı hesaplamak ve ayrıntıları görüntülemek için yollar gerekebilir.
Bir Dikdörtgen sınıfının uygulanmasına bakalım ve C# temel sözdizimini inceleyelim:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 |
using System; namespace DikdortgenApp { class Dikdortgen { float _en; float _boy; public Dikdortgen(float en, float boy) { _en = en; _boy = boy; } public float Alan() { return _en * _boy; } public float Cevre() { return ((_en + _boy) * 2); } } class Program { static void Main(string[] args) { Console.Write("Kısa kenarı Girin : "); float kk = Convert.ToSingle(Console.ReadLine()); Console.Write("Uzun kenarı Girin : "); float uk = Convert.ToSingle(Console.ReadLine()); Dikdortgen dd = new Dikdortgen(kk, uk); Console.WriteLine("Dikdörtgenin alanı : {0}", dd.Alan()); Console.WriteLine("Dikdörtgenin çevresi : {0}", dd.Cevre()); Console.ReadKey(); } } } |
using Anahtar Kelimesi
Her C# programında ilk ifade;
1 2 3 |
using System; |
“using” anahtar sözcüğü, programdaki ad alanlarını dahil etmek için kullanılır. Bir program ifadeleri kullanarak birden çok alanı kullanabilir.
class Anahtar Kelimesi
class anahtar sözcüğü bir sınıf bildirmek için kullanılır. Yukarıdaki programda Dikdortgen ve Program adında iki tane sınıf tanımlanmıştır.
C# Dilinde Yorum Satırları
Yorumlar kod açıklamak için kullanılır. Derleyiciler yorum girişlerini yok sayar. C# programlarındaki çok satırlı yorumlar / * ile başlar ve aşağıda gösterildiği gibi karakterlerle */ sonlandırılır.
1 2 3 4 5 6 7 |
/* Dikdörtgen tanımlaması aşamasında kenar 1 ve kenar 2 değerleri programa parametre olarak geçilir. */ |
// ifadesinden sonraki kodlar program tarafından yok sayılmaktadır. Tek satırlık yorum yapmak için kullanılır.
1 2 3 |
//Alan hesaplanıp hesaplanmış sonuç döndürülür. |
Sınıf Özellikleri (Sınıf değişkenleri)
Değişkenler, verilerin depolanması için kullanılan bir sınıfın öznitelikleri veya veri üyeleridir. Önceki programda, Dikdortgen sınıfının _en ve _boy olarak adlandırılan iki üye değişkeni vardır.
Sınıf Metotları (Sınıf Davranışları)
Metotlar, belirli bir görevi yerine getiren ifadeler kümesidir. Bir sınıfın üye metotları sınıf içerisinde beyan edilir. Örnek Dikdörtgen sınıfının üç üye metodu vardır. Dikdortgen , Alan ve Cevre
Bir sınıfın Örneklenmesi
Bir class soyut bir kavramdır. Sınıflar kullanılarak nesneler oluşturulur. Yukarıdaki örnekte Main metodu içinde new anahtar kelimesi ile Dikdortgen sınıfından dd adında bir örnekleme yapılmıştır. (İlerleyen C# Derslerinde daha detaylı olarak ele alınacaktır.)
C# Tanımlayıcılar( C# Identifiers )
Bir tanımlayıcı, bir sınıfı, değişkeni, metodu veya herhangi bir kullanıcı tanımlı öğeyi tanımlamak için kullanılan bir addır. C# sınıfları adlandırma için temel kurallar şunlardır:
- Bir isim harf (ANSII standartında) yada _ (alt tire) ile başlar ve devanımda harf, ve rakamlar kullanılır. Bir isim alsa sayısal bir değer ile başlamaz.
- İsimler ayrıca boşluk ile ? – + ! @ # % ^ & * ( ) [ ] { } . ; : ” ‘ / ve \. içeremez. Ancak _ (alt tire) kullanılabilir.
- C# anahtar kelimeleri isimlendirme için kullanılamaz.
C# Anahtar Kelimeleri
Anahtar sözcükler, C# derleyicisine önceden tanımlanmış sözcüklerdir. Bu anahtar kelimeler tanımlayıcı olarak kullanılamaz. Ancak, bu anahtar kelimeleri tanımlayıcı olarak kullanmak isterseniz, anahtar kelimeyi @ karakteriyle önekleyebilirsiniz.
C# ‘da bazı tanımlayıcıların kod bağlamında özel bir anlamı vardır, örneğin get ve küme bağlamsal anahtar kelimeler olarak adlandırılır.
Aşağıdaki tabloda C# için ayrılmış anahtar kelimeler ve içeriğe dayalı anahtar kelimeler listelenmektedir.
[…] Temel Yazım Kuralı […]