Sabitler, değerlerinin beyanından sonra değiştirilememesi dışında, düzenli değişkenler gibi ele alınır.
Sabitler, programın çalışması sırasında değişmeyebilecek sabit değerlere başvurur. Bu sabit değerler aynı zamanda literal olarak da adlandırılır. Sabitler, bir tamsayı sabiti, ondalık sabit, bir karakter sabiti veya bir dize değişmezi gibi temel veri türlerinden herhangi biri olabilir. Ayrıca enum sabitleri de vardır.
Integer Literal
Bir tamsayı değişmezi, ondalık, sekizlik veya onaltılık bir sabit olabilir. Bir önek, taban veya radix belirtir: onaltılık için 0x veya 0X, sekizli için 0 ve ondalık sayılar için önek gerekmez.
Bir tamsayı değişmezi ayrıca, işaretsiz ve uzun bir değer için, U ve L’nin bir kombinasyonu olan bir eki de içerebilir. Sonek büyük veya küçük olabilir ve herhangi bir sırada olabilir.
Burada tamsayı değişmezlerinin bazı örnekleri verilmiştir.
1 2 3 4 5 6 7 | 212 /* Geçerli */ 215u /* Geçerli */ 0xFeeL /* Geçerli */ 078 /* Geçersiz : 8li sistemde 8 kullanılamaz */ 032UU /* Geçersiz: U son eki tekrar edemez */ |
Aşağıdakiler çeşitli tamsayı değişmezlerinin diğer örnekleridir:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 | 85 /* decimal literal*/ 0213 /* octal literal */ 0x4b /* hexadecimal literal */ 30 /* int literal */ 30u /* unsigned int literal */ 30l /* long literal */ 30ul /* unsigned long literal */ |
Floating-point Literal
Bir floating-point değişkeni bir tamsayı parçası, ondalık noktası, kesirli bir kısmı ve bir üs parçası içerir. Floating-point değişmezlerini ondalık formda veya üstel formda gösterebilirsiniz.
Aşağıda, kayan nokta değişmezlerinin bazı örnekleri verilmiştir:
1 2 3 4 5 6 7 | Double f=3.14159 /* Geçerli*/ Double f=314159E-5 /* Geçerli*/ Double f=510E /* Geçersiz: eksik üst */ Double f=210f /* Geçerli*/ Double f=.e55 /* Geçersiz: tam sayı veya kesirli kısım eksik */ |
Karakter Sabiti
Karakter sabiti, bir karakteri tek tırnak içine alarak char türünün içine kaydetmek için kullanılır(Örneğin ‘A’). Karakter sabiti ile düz bir karakter kaydedilebileceği gibi kaçış karaterleri (örnek ‘\n’, ‘\t’ vb) universal karater kodlarını da kaydetmek mümkündür (örneğin, ‘\02B0’).
C # ‘de belirli karakterlerin özel görevleri vardır, Ters slaş ile ön ekine sahip olduklarında, temsil etmek için kullandıkları özel bir anlamı olacaktır. Yeni satır (\ n) ve sekme (\ t) incelemek için. Aşağıdaki, kaçış dizisi kodlarının bazılarının listesidir:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 | Kaçış Çıktısı \\ \ \' ' \" " \? ? \a Uyarı yada Zil \b Backspace \f Form besleme \n Yeni Satır \r Paragraf sonu \t Yatay Tab \v Düşey Tab \ooo Octal Karakter Kodu \xhhh Hexadecimal Karakter Kodu \0 NULL |
Örnek:
1 2 3 4 5 6 7 | static void Main(string[] args) { Console.WriteLine("Merhaba\t Dünya\n\n\n"); Console.ReadLine(); } |
String Literal
String değişmezleri veya sabitleri “” veya @”” içine alınır. Bir dize, karakter değişmezlerine benzer karakterler içerir(düz karakterler, çıkış sıraları ve evrensel karakterler).
Uzun bir çizgiyi, dizgi değişmezlerini kullanarak birden çok satıra ayırabilir ve parçaları whitespaces kullanarak ayırabilirsiniz.
Burada dize değişmezlerinin bazı örnekleri:
Örnek 1: “merhaba dünya”
Örnek 2: “merhaba, \
dünya”
Örnek 3: “merhaba, ” “sevgili” “dünya”
Örnek 4: @”merhaba dünya”
C# Sabit Tanımlama
Sabitler const anahtar sözcüğünü kullanarak tanımlanır.
Bir sabit tanımlamak için söz dizimi:
1 2 3 | const <veri_tipi> <sabit_adi> = degeri; |
Örnek:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 | static void Main(string[] args) { const double pi = 3.14159; // PI sabiti double r; Console.WriteLine("Yarı Çap: "); r = Convert.ToDouble(Console.ReadLine()); double alan= pi * r * r; Console.WriteLine("Yarıçap: {0}, Alan: {1}", r, alan); Console.ReadLine(); } |
[…] Sabitler […]