Bulut bilişim, uzak sunucularda veri depolamak ve yönetmek için interneti kullanan ve ardından internet üzerinden verilere erişen bir teknolojidir. Bu tür bir sistem, kullanıcıların uzaktan kumanda üzerinde çalışmasına izin verir. Bulut bilişim müşterileri, fiziksel altyapıya sahip değildir; kullanımı bir üçüncü taraf sağlayıcıdan kiralarlar. Bulut Bilişim ve bulut hizmet modellerinin temel özellikleri, İsteğe bağlı self servis, Geniş ağ erişimi, Kaynak havuzu oluşturma, hızlı esnekliktir. Bulut bilişim, kullanımındaki basitliği nedeniyle çok başarılıdır. İşletmeler için uygun maliyetli bir çözümdür. Çeşitli özellikler, Optimal Sunucu Kullanımı, İsteğe bağlı bulut hizmetleri (istemciyi tatmin eder), Dinamik Ölçeklenebilirlik, Sanallaştırma teknikleridir. Böyle bir örnek Google bulutudur – Google tarafından sunulan bir genel bulut hizmetleri paketidir. Tüm uygulama geliştirme, Google donanımında çalışır. Bunlara Google Compute Engine, App engine, Google Cloud Depolama, Google konteyner motoru dahildir.
Hizmet Türleri:
- Software as a Service (SaaS)- Örnekler: Microsoft Office Live, Dropbox.
- Platform as a Service (PaaS)- Örnekler: Google App Engine
- Infrastructure as a Service (IaaS) – Örnekler: IBM CloudBurst
- Storage as a Service (STaaS) – Örnekler: Google Drive, Dropbox, iCloud
- Data as a Service (DaaS)- Örnekler: Data Cloud, Amazon DynamoDB
- Function as a Service (FaaS)- IBM Cloud Functions, AWS Lambda, Google Cloud Functions ve Microsoft Azure Functions
Neden şimdi bulut bilişim?
- Ölçek ekonomisi: E-ticaret ve sosyal medyanın hızlı büyümesi, hesaplama kaynaklarına olan talebi artırdı. Daha büyük veri merkezlerinde, iş miktarını en üst düzeye çıkarmak ve boş sunucu süresini azaltmak daha kolaydır.
- Uzmanlık: Şirketler, kendi iç bulutları için veri merkezleri oluşturdular, halka açık veri merkezleri oluşturmak için uzmanlık ve teknoloji geliştirebilirler.
- Açık Kaynak Yazılımı: Linux işletim sistemi, büyük bir bulut bilişim etkinleştiricisi haline geldi.
Bulut Bilişimin Dağıtım Modelleri
- Özel Bulut: Özel bir ağ üzerindeki tek kuruluşlar için çalışır ve güvenlidir. Örn: Kurumsal BT departmanı.
- Genel Bulut: Bulut hizmeti sağlayıcısına aittir. Örn: Gmail.
- Hibrit bulut: Bulutun hem özel hem de genel sürümlerinin birleşimidir. Örn: Tescilli teknoloji.
En İyi Bulut Bilişim Sağlayıcıları
- Amazon EC2 & S3: İçinde çalışan işletim sistemiyle sanal makine oluşturan ve yöneten önemli bir web hizmetidir. EC2, S3’ten çok daha karmaşıktır.
- Google App Engine: Saf bir PAAS hizmetidir. Web veya uygulama sunucusu tarafından temsil edilir.
- Windows Azure
- Google Uygulaması
- Panda Cloud
Bulut Bilişim Örnekleri
Şimdi aşağıda belirtilen Bulut Bilişim Örneklerini inceleyeceğiz:
Dropbox, Facebook, Gmail
Bulut, dosyaların depolanması için kullanılabilir. Avantaj, kolay bir yedeklemedir. Dosyaları masaüstünden otomatik olarak senkronize ederler. Dropbox, kullanıcıların dosyalara ve 1 terabayta kadar ücretsiz depolama alanına erişmesine olanak tanır.
Sosyal Ağ platformu, verileri gerçek zamanlı olarak yönetmek ve depolamak için güçlü bir barındırma gerektirir. Bulut tabanlı iletişim, sosyal ağ sitelerinden tıkla ve ara özellikleri, Anlık mesajlaşma sistemine erişim sağlar.
Bankacılık, Finansal Hizmetler
Tüketiciler, finansal bilgileri bulut bilişim hizmet sağlayıcılarına depolar. Vergi kayıtlarını çevrimiçi yedekleme hizmetleri olarak saklarlar.
Sağlık Hizmetleri
Tıp uzmanları bulut bilişimi kullanarak bilgileri, analizleri barındırır ve uzaktan teşhis yapar. Bulut bilişim örnekleri listesinde sağlık hizmetleri de yer aldığından, dünyadaki diğer doktorların daha hızlı reçeteler ve güncellemeler için bu tıbbi bilgilere anında erişmesine olanak tanır. Bulut bilişimin sağlık hizmetlerinde uygulanması teletıp, kamu ve kişisel sağlık hizmetleri, E-sağlık hizmetleri ve biyoinformatik içerir.
Eğitim
Bu, yüksek öğrenim kurumlarında faydalıdır, üniversitelere ve kolejlere fayda sağlar, dolayısıyla bundan böyle Eğitim bulut bilişim örneklerinde gelir. Google ve Microsoft, farklı öğrenim kurumlarındaki personel ve öğrencilere çeşitli hizmetleri ücretsiz olarak sağlar. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki birkaç Eğitim kurumu, bunları verimliliği artırmak ve maliyetleri azaltmak için kullanır. Örnek- Google Uygulama Eğitimi (GAE). Kullanıcının kişisel çalışma alanını kullanmasına izin verir, öğretim daha etkileşimli hale gelir.
[…] Bulut Bilişim, internet üzerinden paylaşılan depolama ağlarına, sunuculara ve uygulamalara erişim sağlayan bir altyapı ve yazılım sistemidir. Bulut bilişim verileri işler ve özel sektöre ait bir bulut hizmeti veya bir üçüncü taraf bulut sağlayıcısı tarafından sağlanır. […]