Bulut Bilişim

Bulut Bilişim Hizmet Modelleri. Hangisi işinize yardımcı olabilir?

Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü’ne (NIST) göre, bulut hizmetleri, paylaşılan bir yapılandırılabilir bilgi işlem kaynakları havuzuna (örneğin ağlar, sunucular, depolama, uygulamalar ve hizmetler) her yerde, uygun, isteğe bağlı ağ erişimi sağlayan bir modeldir. ) minimum yönetim çabası veya hizmet sağlayıcı etkileşimi ile hızla sağlanabilen ve yayınlanabilen sistemlerdir.

Bulutun en büyük avantajlarından biri otomasyondur. Kuruluşunuz bulut bilişim hizmetlerini doğru bir şekilde kullandığında, yönetim katmanlarını kaldırırsınız. Fiziksel veri merkezlerinden, işletim sistemlerinden ve donanımdan sorumlu olmazsınız.

Bu katmanları kaldırarak maliyetleri azaltabilir ve tekrarlayan, hataya açık BT görevlerine harcanan süreyi en aza indirebilirsiniz. Donanım, ara katman yazılımı ve yazılımı korumak yerine inovasyona odaklanabilir ve uygulamalarınızı isteğe bağlı olarak ölçeklendirebilirsiniz. Daha fazla kuruluş, uygulamalarını yeniden icat etmek ve yeni dağıtım stratejilerinden yararlanmak için buluta dönüyor.

Bulut bilişim hizmetleri sağlama modelleri

Bulut hizmetleri modelleri, bir bulut sağlayıcısı tarafından sunulan BT kaynaklarının belirli, önceden paketlenmiş bir kombinasyonunu temsil eder. Yaygın olarak kullanılan altı bulut hizmeti modeli geniş çapta kurulmuş ve resmileştirilmiştir:

  • Hizmet Olarak Altyapı (IaaS),
  • Hizmet Olarak Platform (PaaS),
  • Hizmet Olarak Yazılım (SaaS),
  • Hizmet Olarak Depolama ( STaaS),
  • Hizmet Olarak Veri (DaaS),
  • Hizmet Olarak İşlev (FaaS).
Bulut Bilişim Hizmet Modelleri
Bulut Bilişim Hizmet Modelleri

Hizmet Olarak Altyapı (IaaS)

Hizmet olarak altyapı (IaaS), İnternet üzerinden sanallaştırılmış bilgi işlem bileşenleri (CPU, bellek, depolama, ağ erişimi vb. ile sanal sunucular) sağlayan bir bulut bilişim biçimidir. IaaS tüketicileri, fiziksel bulut altyapısını yönetmez veya kontrol etmez, ancak işletim sistemleri, depolama ve dağıtılan uygulamalar üzerinde kontrole sahiptir.

Sahipli bir veri merkezine sahip olmayan şirketler, iş gereksinimleri değiştikçe genişletilebilecek veya sonlandırılabilecek hızlı ve ucuz bir altyapı için IaaS’ye başvurabilir. Kısıtlı bir bütçeyle değişken iş yüklerini çalıştırmak için bilgi işlem gücüne ihtiyaç duyan geleneksel şirketler, yalnızca kullandıkları hizmetler için ödeme yapacakları için IaaS’nin benimsenmesinin mükemmel kullanım durumlarıdır.

Rackspace Open Cloud, Amazon EC2, IBM SoftLayer ve Google’ın Compute Engine (GCE) gibi popüler IaaS teklifleri, kullanıcılar farkında olsun ya da olmasın, internetin omurgasının büyük bir kısmına sessizce güç sağlıyor. Açık kaynak seçenekleri arasında OpenStack ve Apache’nin CloudStack‘i bulunur.

Hizmet Olarak Depolama (STAaS)

Hizmet olarak depolama (STAaS), bir şirketin depolama altyapısını dosya veya nesneleri depolamak için başka bir şirkete veya kişilere kiraladığı veya kiraladığı bir bulut hizmetleri modelidir. Küçük şirketler ve bireyler bunu genellikle yedeklemeleri yönetmek ve personel, donanım ve fiziksel alanda maliyet tasarrufu sağlamak için uygun bir metodoloji olarak görmektedir.

Genel olarak STaaS, giriş/çıkış (G/Ç) ve okuma/yazma (R/W) işlemleri için istemci uygulamasının şirket içi bulut depolama altyapısıyla etkileşimi yoluyla uzaktan uygulanan web tabanlı bir API aracılığıyla çalışır. Şirket yerel verilerini kaybederse, ağ yöneticisi STaaS sağlayıcısı ile iletişime geçebilir ve verilerin bir kopyasını talep edebilir.

Son kullanıcı düzeyinde bulut depolama söz konusu olduğunda, Dropbox, Google Drive, Apple’ın iCloud ve Microsoft OneDrive, önde gelen son kullanıcı düzeyinde bulut depolama sağlayıcıları arasındadır. Kurumsal düzeyde bulut depolama için Amazon S3, Zadara, IBM’in SoftLayer ve Google Cloud Storage daha popüler sağlayıcılardan bazılarıdır. ownCloud ve Cozy Cloud, güçlü Açık Kaynak bulut STaaS çözümleridir.

Hizmet Olarak Platform (PaaS)

Hizmet Olarak Platform (PaaS), bulut hizmetleri piramidinde bir sonraki seviyedir. Bu bilgi işlem, bir hizmet olarak geliştirme/işletim ortamları sunar. Uygulamaları hızlı ve verimli bir şekilde kodlamak ve dağıtmak için tasarlanmış bir dizi araç ve hizmet içerir.
Bir PaaS sağlayıcısı, donanım ve yazılımı kendi altyapısında barındırır. Sonuç olarak, PaaS, kullanıcıları yeni bir uygulama geliştirmek veya çalıştırmak için kurum içi donanım ve yazılım yüklemek ve yönetmek zorunda kalmaktan kurtarır.

Çevik metodolojileri uygulamak isteyen geliştirme şirketleri ve/veya fabrikalar PaaS için en uygun olanlardır. PaaS sağlayıcıları, uygulamalar içinde tüketilebilecek birçok hizmet yayınlar. Bu hizmetler her zaman kullanılabilir ve güncel olacaktır.

Bulut tüketicileri, ağ, sunucular, işletim sistemleri veya depolama dahil olmak üzere temel bulut altyapısını yönetmez veya kontrol etmez, ancak konuşlandırılmış uygulamalar ve muhtemelen uygulama barındırma ortamı için yapılandırma ayarları üzerinde kontrole sahiptir. Başlıca örnekler arasında Amazon AWS, Salesforce Platform, Microsoft’tan Azure ve Google App Engine yer alır. Açık Kaynak PaaS platformları arayanlar için OpenShift Origin, OpenPaaS ve Cloud Foundry muhtemelen en iyi seçeneklerinizdir.

Hizmet Olarak Veri (DaaS)

DaaS bilgi işlem modelinde (daha gelişmiş, ince taneli bir STaaS biçimi), verilere (dosyaların aksine) Bulut tabanlı bir platform aracılığıyla kolayca erişilebilir. Veriler (veri tabanlarından veya nesne kapsayıcılarından), bulut platformları aracılığıyla (verinin müşterinin elinde kaldığı geleneksel, şirket içi modellerin aksine) “istek üzerine” sağlanır ve satıcı, bunu kolaylaştıran araçları sağlar erişmek ve keşfetmek için.

Web Hizmetleri standartlarına ve hizmet odaklı mimariye (SOA) dayanan DaaS, coğrafi konumları veya kurumsal ayrımları ne olursa olsun kullanıcılara talep üzerine bilgi sağlamak için dinamik bir altyapı sağlar ve bu süreçte çözüm sağlayıcılara çok sayıda önemli özellik sunar. fırsatlar.

DaaS, hayati verileri tek bir konumda barındırarak fazlalığı ortadan kaldırır ve ilgili harcamaları azaltır, tek bir güncelleme noktası aracılığıyla birden çok kullanıcı tarafından veri kullanımına ve/veya değiştirilmesine izin verir. Tipik iş uygulamaları arasında müşteri ilişkileri yönetimi (CRM), kurumsal kaynak planlaması (ERP), e-ticaret ve tedarik zinciri sistemleri ve daha yakın zamanda Büyük Veri analitiği bulunur. En iyi bilinen kurumsal düzeyde sağlayıcılardan bazıları Oracle’ın Data Cloud, Amazon DynamoDB, Microsoft SQL Database (eski adıyla SQL Azure) ve Google Cloud’s Datastore‘dur. Açık kaynak projeleri için Apache Cassandra, CockroachDB veya CouchDB neredeyse kesinlikle gözünüze çarpacaktır.

Hizmet Olarak İşlev (FaaS)

FaaS’ın arkasındaki fikir, geliştiricilerin bireysel bir “işlev”, eylem veya iş mantığı dağıtmak için bundan yararlanabilecekleri sunucusuz mimariler aracılığıyla sunucusuz bilgi işlem kavramıdır. Milisaniyeler içinde başlamaları ve bireysel istekleri işlemeleri beklenir ve ardından süreç sona erer ve kendi kendine temizlenir.

FaaS’ın İlkeleri:

  • Geliştiriciden uzaktaki sunucuların eksiksiz soyutlanması
  • Sunucu örneği boyutlarına değil, tüketime ve yürütmelere dayalı faturalandırma
  • Olay odaklı ve anında ölçeklenebilir hizmetler.

Müşterilerin, tipik olarak eksiksiz bir uygulamanın geliştirilmesi ve başlatılmasıyla ilişkili altyapıyı oluşturma ve bakımını yapma karmaşıklığı olmadan uygulama işlevlerini geliştirmesine, çalıştırmasına ve yönetmesine olanak tanıyan bir platform sağlayan hizmet olarak işlev (FaaS) hizmetleri. Bu modeli izleyerek bir uygulama oluşturmak, “sunucusuz” bir mimari elde etmenin bir yoludur ve genellikle mikro hizmet uygulamaları oluşturulurken kullanılır.

FaaS, ilk olarak Ekim 2014’te hook.io tarafından dünyaya sunulan, ardından IBM Cloud Functions, AWS Lambda, Google Cloud Functions ve Microsoft Azure Functions tarafından dünyaya sunulan bulut hizmetleri piramidinde son derece yeni bir gelişmedir. FaaS’ın açık kaynak tarafında, her ikisi de genel kullanıma açık olan IBM/Apache’nin OpenWhisk’i (2016’da piyasaya sürüldü) ve daha yakın zamanda Oracle Cloud Fn (2017) var.

Hizmet Olarak Yazılım (SaaS)

SaaS paradigmasında, tüketiciye sağlanan yetenek, sağlayıcının bulut altyapısı üzerinde çalışan uygulamalarını kullanmaktır. Uygulamalara, bir web tarayıcısı (örneğin, web tabanlı Web tabanlı e-postalar), bir programlama arabirimi ve daha yakın zamanda mobil cihazlar gibi ince bir istemci arabirimi aracılığıyla çeşitli istemci cihazlarından erişilebilir.

SaaS teklifleri, tüm bulut bilişim hizmeti modellerinin en yaygın görünenidir. Aslında, birçok kullanıcı farkında bile olmadan SaaS ürünlerini kullanıyor olabilir. Google’ın G Suite’i, Microsoft’un Office 365’i, Zendesk, Slack ve Salesforce gibi popüler ürünlerin tümü, her gün binlerce işletme tarafından kullanılan SaaS teklifleridir. Bazı sağlayıcılar, ürünlerini SugarCRM veya Acquia (Bulut tabanlı Drupal siteleri) gibi bir SaaS modeli altında da sunar.

Sonuç

Bulut hizmetleriyle, donanıma önceden büyük yatırımlar yapmanıza ve bu donanımı yönetmenin ağır işlerine çok fazla zaman ayırmanıza gerek yoktur. Bunun yerine, en yeni parlak fikrinizi güçlendirmek veya BT departmanınızı çalıştırmak için ihtiyaç duyduğunuz doğru türde ve boyutta bilgi işlem kaynaklarını sağlayabilirsiniz. Neredeyse anında, ihtiyaç duyduğunuz kadar kaynağa erişebilir ve yalnızca kullandığınız kadar ödeyebilirsiniz.

Bu nedenle bulut hizmetleri, BT departmanlarının iş araçlarını geliştirme ve çalıştırma biçiminde devrim yarattı. SaaS, PaaS, DaaS, StaaS, FaaS veya IaaS fark etmez, aklınıza gelebilecek hemen hemen tüm BT ihtiyaçlarını karşılamak için uygun bir bulut hizmeti modeli vardır.

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.