Arduino

Arduino UNO Kartını Tanıyalım

Bu bölümde, Arduino kartındaki farklı bileşenler hakkında bilgi edineceğiz. En popüler kart olan Arduino UNO üzerinde dersleri vermeye devam edeceğim. Buna ek olarak, elektronik ve kodlama ile başlamak için en iyi karttır. Bazı kartlar aşağıda verilenlerden biraz farklı görünüyor, ancak çoğu Arduino’nun bu bileşenleri ortak.

 

1- USB POWER: Arduino kartını bilgisayardan USB ile bağlamak için kullanılır. Tek yapmanız gereken USB kablosunu takmaktır.

2- AC GÜÇ GİRİŞİ: AC güç girişi bağlantısı sağlayarak pil/akü gibi beslemeler ile Arduino kartı güçlendirmektir.

3- VOLTAJ REGULATÖRÜ: Voltaj regülatörünün fonksiyonu, Arduino kartına verilen voltajı kontrol etmek ve işlemci ve diğer elemanlar tarafından kullanılan DC voltajlarını stabilize etmektir.

4- KRİSTAL OSİLATÖR: Kristal osilatör Arduino’nun zaman sorunları ile uğraşmasında yardımcı olur.  Arduino kristali üzerine basılan sayı 16.000H9H’dir. Bize frekansın 16,000,000 Hertz veya 16 MHz olduğunu söyler.

5- ARDUINO RESET BUTON :Arduino sıfırlamak için kullanılır, yani programı baştan başlatmaktadır. UNO kartını iki şekilde sıfırlayabilirsiniz. İlk önce, karttaki sıfırlama düğmesini  kullanarak. İkinci olarak, RESET etiketli Arduino pinine harici bir reset butonu bağlayarak yapabilirsiniz.

6- IOREF : Arduino kart eklentileri için besleme voltajı seçimini sağlamaktadır.

7- ARDUINO RESET PIN: Arduino sıfırlamak için kullanılır.

8- 3.3V BESLEME:  3.3V  Besleme  çıkış volt

9- 5V BESLEME:  5V  Besleme  çıkış volt

Not: Arduino kartıyla kullanılan bileşenlerin çoğu 3.3 volt ve 5 volt ile çalışıyor.

10- GND: Arduino üzerinde, devrenizi topraklamak için kullanılabilecek birden fazla GND pini vardır.

11-Vin: Bu pin ayrıca, Arduino kartını AC ana güç kaynağı gibi harici bir güç kaynağından çalıştırmak için de kullanılabilir.

12- ANALOG PINLER: Arduino UNO kartında A0 ile A5 arasındaki 6 analog giriş pimi bulunur. Bu pimler, nem sensörü veya sıcaklık sensörü gibi bir analog sensörden sinayal okuyabilir ve mikroişlemci tarafından okunabilen bir dijital değere dönüştürebilir.

13- ANA MICRODENETLEYİCİ: Her Arduino kartının kendi mikro denetleyicisi vardır. Bunu kartın beyni olarak kabul edebilirsin. Arduino’daki ana IC (entegre devre), kartından biraz farklıdır. Mikrodenetleyiciler genellikle ATMEL Şirketi tarafından üretilmiştir. Arduino IDE’den yeni bir program yüklemeden önce kartın neye sahip olduğunu bilmelisiniz. Bu bilgi IC’nin üstünde mevcuttur. IC yapısı ve fonksiyonları hakkında daha fazla bilgi için, veri sayfasına başvurabilirsiniz.

14- ICSP PINÇoğunlukla, ICSP (12), MOSI, MISO, SCK, RESET, VCC ve GND’den oluşan Arduino için küçük bir programlama başlığı olan bir AVR’dir. Çoğunlukla çıktının bir “genişlemesi” olarak düşünülebilecek bir SPI (Seri Periferik Arabirim) olarak adlandırılır. Aslında, çıkış cihazını SPI veriyolunun masterı ile birleştirir.

15- POWER LED GÖSTERGESİ: Arduino’nuzu bir güç kaynağına bağladığınızda, kartınızın doğru şekilde açıldığını göstermek için LED ışığı yanmalıdır. Bu ışık yanmazsa, bağlantıda bir sorun var demektir.

16- TX ve RX LEDLERİ: Kartınızda iki etiket bulacaksınız: TX (iletme) ve RX (alma). Arduino UNO kartında iki yerde vardır. İlk olarak, seri iletişimden sorumlu pinlerin olduğu yerde için 0 ve 1 numaralı dijital pinlerdedir. İkincisi, TX ve RX ile işaretlenmiş etiketlerinin olduğu yerde. Seri veri gönderilirken TX ledi farklı hızlarla yanıp söner. Yanıp sönme hızı, kartın kullandığı hızına bağlıdır. RX ise veri alma işlemi sırasında yanıp söner.

17- DIJITAL I/O :Arduino UNO kartında 14 adet dijital I / O pini  bulunur (bunların 6’sı PWM (Darbe Genişlik Modülasyonu) çıkışı sağlar. Bu pimler, lojik değerleri (0 veya 1) veya dijital olarak okumak için dijital giriş pini olarak yada  LED’ler, röleler, vb. gibi farklı modülleri çalıştırmak için çıkış pimleri olarak kullanılabilirler. “~” Etiketli pimler PWM üretmek için kullanılabilir.

18-AREF: AREF Analog Referansı temsil eder. Bazen, analog giriş pimleri için üst limit olarak bir harici referans voltajı (0 ile 5 Volt arasında) ayarlamak için kullanılır.

 

 

 

 

 

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.